Stemming

Amendement van het lid Dijkgraaf over de beoordeling van leerresultaten en het schrappen van hieraan verbonden sancties

4,7 %
95,3 %


SGP

D66

VVD

GL

PvdA

PvdD

SP

CDA

PVV

CU


Nr. 16 AMENDEMENT VAN HET LID DIJKGRAAF

Ontvangen 1 september 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel II wordt voor onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

aA

Artikel 10a komt als volgt te luiden:

Artikel 10a. Leerresultaten taal en rekenen basisschool.

  • 1. Het bevoegd gezag van een basisschool draagt bijzondere zorg voor de leerresultaten op het gebied van de Nederlandse taal en op het gebied van rekenen en wiskunde.

  • 2. De leerresultaten op de school worden beoordeeld op basis van alle leerlingen die onderwijs volgen in het zevende of achtste schooljaar met uitzondering van de leerlingen die aansluitend onderwijs gaan volgen op een school voor voortgezet speciaal onderwijs als bedoeld in de Wet op de expertisecentra, in het praktijkonderwijs als bedoeld in de Wet op het voortgezet onderwijs en leerlingen die aan het begin van het achtste schooljaar 4 jaar of korter in Nederland zijn.

  • 3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld met betrekking tot de wijze waarop leerresultaten worden gemeten en, indien zij niet gemeten kunnen worden, op welke andere wijze zij worden aangetoond. Voorts wordt de normering, bedoeld in het tweede lid, bepaald.

  • 4. De voordracht voor een krachtens het derde lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

II

In artikel II wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Artikel 164b vervalt.

III

Aan artikel II wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

D

In artikel 188a wordt de zinsnede «de doeltreffendheid en de effecten van de artikelen 10a en 164b» vervangen door: de doeltreffendheid en de effecten van artikel 10a.

IV

In artikel IIIA wordt voor onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

aA

Artikel 23a1 komt als volgt te luiden:

Artikel 23a1. Leerresultaten

  • 1. Het bevoegd gezag draagt bijzondere zorg voor de leerresultaten van het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, het hoger algemeen voortgezet onderwijs, het middelbaar algemeen voortgezet onderwijs, het voorbereidend beroepsonderwijs, het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs in de theoretische leerweg en de gemengde leerweg, het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs in de basisberoepsgerichte leerweg en het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs in de kaderberoepsgerichte leerweg.

  • 2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld met betrekking tot de wijze waarop leerresultaten worden gemeten en, indien zij niet gemeten kunnen worden, of indien er onvoldoende gegevens zijn voor een betrouwbaar oordeel over de meting van de leerresultaten, op welke andere wijze zij worden aangetoond.

  • 3. De voordracht voor een krachtens het tweede lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

V

Aan artikel IIIA worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:

C

Artikel 109a vervalt.

D

In artikel 123a wordt de zinsnede «de doeltreffendheid en de effecten van de artikelen 23a1 en 109a» vervangen door: de doeltreffendheid en de effecten van artikel 23a1.

Toelichting

Scholen mogen alleen worden afgerekend op resultaten waarop zij zelf invloed hebben. Dat gegeven vraagt om zorgvuldige beoordeling en correctie van leerresultaten, bijvoorbeeld naar achtergronden van leerlingen. De factor opleidingsniveau van ouders is een belangrijke, maar onvoldoende voorwaarde voor een evenwichtige systematiek. De huidige beoordelingssystematiek voor de leerresultaten van het onderwijs voldoet niet aan de eisen die daaraan uit het oogpunt van rechtszekerheid en rechtsgelijkheid gesteld moeten worden. De systematiek voldoet bijvoorbeeld niet aan de standaarden waarnaar de minister zelf verwezen heeft, genoemd in de publicatie Het oog der natie. Scholen op rapport. De conclusies en sancties die de wet momenteel aan de beoordeling van leerresultaten verbindt, dienen daarom te worden geschrapt. Deze wijziging laat onverlet dat scholen op andere gronden aan sancties onderworpen kunnen worden.

Dijkgraaf


Amendement van het lid Dijkgraaf over de beoordeling van leerresultaten en het schrappen van hieraan verbonden sancties

2011-09-01
Dossier: 32193
Indiener(s): Elbert Dijkgraaf (SGP)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32193-16.html