Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Van Gent over gemeenten om zelf te bepalen hoeveel zon- en feestdagen de winkels open mogen zijn

8,7 %
91,3 %


GL

CU

SP

VVD

Verdonk

D66

CDA

SGP

PVV

PvdD

PvdA


31 728
Wijziging van de Winkeltijdenwet met het oog op inkadering van de bevoegdheid om vrijstelling te verlenen of een ontheffingsbevoegdheid toe te kennen in verband met de toeristische aantrekkingskracht van een gemeente

nr. 11
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN GENT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 9

Ontvangen 11 maart 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In de beweegreden wordt «met het oog op inkadering van de bevoegdheid om vrijstelling te verlenen of een ontheffingsbevoegdheid toe te kennen in verband met de toeristische aantrekkingskracht van een gemeente» vervangen door: in verband met het vrijstellingsregime voor de zondag en een aantal feestdagen.

II

Artikel I komt te luiden:

ARTIKEL I

De Winkeltijdenwet wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 3 komt te luiden:

Artikel 3

1. De gemeenteraad kan bij verordening vrijstelling verlenen van de in artikel 2 vervatte verboden.

2. De gemeenteraad kan bij verordening aan burgemeester en wethouders de bevoegdheid verlenen om in de gevallen, in de verordening aan te wijzen, en met inachtneming van de daarin gestelde regels op daartoe strekkend verzoek ontheffing van de in het eerste lid bedoelde verboden te verlenen.

3. De vrijstellingen en ontheffingen kunnen onder beperkingen worden verleend. Aan de vrijstellingen en ontheffingen kunnen voorschriften worden verbonden.

B

De artikelen 4, 5 en 7 vervallen.

C

In artikel 8, eerste lid, aanhef, vervalt «, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen,».

III

Artikel II komt te luiden:

ARTIKEL II

In artikel 1, onder 4°, van de Wet op de economische delicten wordt in de zinsnede met betrekking tot de Winkeltijden http://wetten.overheid.nl/BWBR0007952/geldigheidsdatum_20–02–2009 «de artikelen 2, 3, vijfde lid, 4, derde lid, 5, derde lid, 6, tweede lid, 7, derde lid, en 8, tweede lid;» vervangen door: de artikelen 2, 3, derde lid, 6, tweede lid, en 8, tweede lid;.

Toelichting

Dit amendement maakt het mogelijk dat gemeenten zelf kunnen bepalen hoeveel zon- en feestdagen de winkels per jaar open mogen zijn. Gemeenten kunnen een goede inschatting maken of haar inwoners behoefte hebben aan meer of minder koopzondagen per jaar. Zo krijgt een gemeente de vrijheid te besluiten de winkels op zondag te sluiten, als haar inwoners veel waarde hechten aan de zondagsrust. En als haar inwoners wel de wens hebben om op zondag naar de winkel te gaan, dan kan de gemeente beslissen of er behoefte is aan 12, 24 of 50 koopzondagen per jaar.

Indien dit amendement wordt aangenomen komt het opschrift te luiden: Wijziging van de Winkeltijdenwet in verband met het vrijstellingsregime voor de zondag en een aantal feestdagen.

Van Gent


Gewijzigd amendement van het lid Van Gent over gemeenten om zelf te bepalen hoeveel zon- en feestdagen de winkels open mogen zijn

2009-03-11
Dossier: 31728
Indiener(s): Ineke van Gent (GL)
Onderwerpen: economie ondernemen
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31728-11.html