Kamervraag 2020Z20253

Een medewerker van de Eritrese ambassade die onder dwang geld inzamelde bij zijn landgenoten

Ingediend 2 november 2020
Beantwoord 11 november 2020 (na 9 dagen)
Indiener Raymond de Roon (PVV)
Beantwoord door Stef Blok (minister buitenlandse zaken) (VVD)
Onderwerpen openbare orde en veiligheid organisatie en beleid recht staatsrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2020Z20253.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20202021-772.html
  • Vraag 1
    Hoe kan uw mededeling aan de ambassadeur van Eritrea dat de geldafperser niet langer voor de ambassade mag werken worden afgedwongen?1

    Op grond van artikel 9 van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer staat het de gaststaat vrij om leden van een diplomatieke missie tot niet acceptabel te verklaren. Daaraan dient de zendstaat gehoor te geven. De Eritrese ambassade is verzocht om het contract met de medewerker per 27 oktober te beëindigen en dit schriftelijk te bevestigen. Dit is gebeurd.

  • Vraag 2
    Kunt u bevestigen dat deze persoon zich voor consul uitgaf?

    Uitgezonden personeelsleden van een ambassade, zoals een consul, dienen te worden geregistreerd bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat was bij deze persoon niet het geval, omdat deze persoon was aangetrokken als lokale medewerker van het ambassadekantoor. Wel gaf hij op zijn social media kanalen aan dat hij consul was.

  • Vraag 3
    Welke maatregelen waren door u tegen de afperser genomen toen hij eerder zijn kwalijke praktijken uitvoerde?

    De beeldvorming die op grond van de recente Argos uitzending is ontstaan, namelijk dat hij een rol gespeeld heeft bij de geldinzamelingen voor coronahulp aan Eritrea waarbij mensen dit als intimiderend hebben ervaren, is onwenselijk en daarom is besloten om het niet acceptabel te verklaren. Deze gerichte actie dient als waarschuwing aan het adres van de Eritrese autoriteiten. Deze maatregel volgt op de eerdere maatregel in 2018, waarbij de diplomaat die eindverantwoordelijkheid droeg voor het handelen van het ambassadekantoor werd uitgewezen.

  • Vraag 4
    Waarom wordt de afperser niet uit Nederland verwijderd?

    De persoon heeft de Nederlandse nationaliteit en daarmee het recht op verblijf in Nederland.

  • Vraag 5
    Is het geld door de afperser of door de ambassade van Eritrea vergoed aan de gedupeerden? Zo nee, wilt u de ambassadeur uitwijzen indien dat niet onverwijld gebeurt?

    Om vast te stellen of er bij de geldinzamelingen inderdaad sprake is geweest van dwang en intimidatie en om vast te kunnen stellen om wat voor bedragen het gaat, zijn slachtoffers opgeroepen om aangifte te doen. De politie en het OM kunnen als er sprake is van strafbare feiten een onderzoek starten.

  • Vraag 6
    Wilt u deze vragen uiterlijk 9 november aanstaande beantwoorden?

Kamervraag document nummer: kv-tk-2020Z20253
Volledige titel: Een medewerker van de Eritrese ambassade die onder dwang geld inzamelde bij zijn landgenoten
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20202021-772
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid De Roon over een medewerker van de Eritrese ambassade die onder dwang geld inzamelde bij zijn landgenoten