Kamervraag 2019Z18245

Het bericht ‘Harddrugs gevonden bij militair op marineschip Curaçao’

Ingediend 27 september 2019
Beantwoord 3 december 2019 (na 67 dagen)
Indiener Chris van Dam (CDA)
Beantwoord door Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA), Ank Bijleveld (minister defensie) (CDA)
Onderwerpen criminaliteit openbare orde en veiligheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2019Z18245.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20192020-928.html
  • Vraag 1
    Hebt u kennisgenomen van het bericht «Harddrugs gevonden bij militair op marineschip Curaçao»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Klopt het dat er op Curaçao harddrugs zijn gevonden bij een militair aan boord van het marineschip Zr. Ms. Johan de Witt? Zo ja, om welke hoeveelheid gaat het en om welke middelen?

    Het OM Curaçao heeft gemeld dat er vermoedelijk 11 kilogram cocaïne is aangetroffen in de rugtas van de desbetreffende militair. Deze zaak is door het OM Curaçao overgedragen aan het OM in Nederland waarna vervolgens door de Koninklijke Marechaussee een onderzoek is ingesteld.

  • Vraag 3
    Kunt u toelichten waarom in verband met het zerotolerancebeleid van Defensie voor drugsgebruik door militairen bij Curaçao vermeld wordt: «waar de verleiding om verdovende middelen te gebruiken een risico vormt»?

    De passage «waar de verleiding om verdovende middelen te gebruiken een risico vormt» is niet afkomstig van het Ministerie van Defensie en heeft ook geen betrekking op het Defensiebeleid inzake drugs.

  • Vraag 4
    Is, behalve de aanpak van het gebruik van verdovende middelen door militairen op Curaçao, ook de aanpak van de handel in verdovende middelen door militairen op Curaçao geïntensiveerd? Zo ja, wat zijn daarvan de resultaten? Zo nee, waarom niet?

    Defensie kent een zero tolerance drugsbeleid. Het beroep van militair gaat niet samen met het gebruik of het in bezit hebben van drugs. Zowel het gebruik van- als de handel in verdovende middelen zijn strafbaar en leiden tot de zwaarste maatregel binnen de rechtspositionele mogelijkheden van Defensie, namelijk het ontslag wegens wangedrag. De militairen werkzaam bij Defensie zijn hiervan op de hoogte en weten hoe Defensie in voorkomend geval handelt. Het drugsbeleid geldt voor alle militairen, ongeacht locatie.
    De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft de wettelijke taak om op te treden bij strafbare feiten die door militairen worden gepleegd; dit geldt dus ook voor drugsgebruik, -bezit en/of -handel. De aanpak van de handel in verdovende middelen door militairen op Curaçao is niet geïntensiveerd omdat de registraties daar tot nu toe geen aanleiding voor gaven (zie ook het antwoord op vraag 5). Of de inzet van de KMar op basis van de recente zaken anders ingericht dient te worden, zal moeten blijken na de strafrechtelijke onderzoeken.
    In 2019 zijn tot dusver 6 militairen gerepatrieerd op basis van drugsgebruik en/of het bezit.

  • Vraag 5
    Kunt u aangeven welke drugsvondsten er de afgelopen vijf jaar zijn gedaan in containers in Nederland, op de marinebasis en op marineschepen?

    De Douane heeft in de periode 2015 t/m (de eerste 3 kwartalen van) 2019 het volgende vanuit Curaçao onderschept:
    2015
    Luchtvracht
    Cocaïne
    61
    76,9
    Passagiers
    Cocaïne
    321
    238,6
    Zeevracht
    Cocaïne
    9
    382,0
    2016
    Luchtvracht
    Cocaïne
    42
    25,6
    Passagiers
    Cocaïne
    144
    94,3
    Zeevracht
    Cocaïne
    9
    3546,0
    2017
    Luchtvracht
    Cannabis
    1
    0,3
    Cocaïne
    24
    9,7
    Passagiers
    Cocaïne
    140
    150,7
    Zeevracht
    Cocaïne
    1
    40,0
    2018
    Luchtvracht
    Cannabis
    1
    0,1
    Cocaïne
    30
    15,0
    Passagiers
    Cocaïne
    251
    239,0
    Hash
    1
    0,4
    Zeevracht
    Cocaïne
    5
    429,0
    2019
    (t/m 30-9)
    Luchtvracht
    Cocaïne
    18
    12,7
    Passagiers
    Cocaïne
    140
    97,5
    MDMA
    1
    0,2
    Zeevracht
    Cocaïne
    3
    480,0
    Naast in zeevracht, luchtvracht en passagiersverkeer onderschept de Douane ook in briefpost verdovende middelen. Het gaat hier telkens om een zeer kleine hoeveelheid (maximaal enkele grammen). Het resultaat van de onderscheppingen in briefpost is geen onderdeel van de rapportage, omdat het voor de verhouding aantal/hoeveelheid onderscheppingen voor het geheel van de onderscheppingen een vertekend beeld geeft.
    Ook is gevoegd een overzicht van drugsvondsten op de marinebases in Curaçao en Aruba, voor zover het afgeronde onderzoeken betreft. Twee incidenten worden nog strafrechtelijk onderzocht en daarover kan op dit moment geen nadere informatie worden gegeven. Op de marinebasis in Den Helder zijn de afgelopen vijf jaar geen drugs gevonden.
    2015
    Cannabis
    1
    Gebruikershoeveelheid/<1 gram
    2016
    Cannabis
    2
    Gebruikershoeveelheid/<1 gram
    2017
    Cannabis
    1
    Gebruikershoeveelheid/<1 gram
    XTC
    1
    1 pil
    Cocaïne
    1
    Gebruikershoeveelheid/<1 gram
    2018



    2019
    Cocaïne
    2
    2 registraties, lopende onderzoeken
    Anders dan de vondst van september 2019 en de daaruit voortkomende vondst van drugs aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt eind oktober 2019 zijn er op marineschepen de afgelopen vijf jaar geen drugsvondsten gedaan.

  • Vraag 6
    In welke mate vindt er op de luchthaven van Curaçao een effectieve drugscontrole plaats?

    De grenscontroleprocessen inclusief de drugscontroles zijn een autonome aangelegenheid van Curaçao. De Curaçaose autoriteiten hebben aangegeven dat er een functionerende bolletjesscanner aanwezig is op luchthaven Hato, maar dat deze niet volledig kan worden ingezet. Tevens geven Curaçaose autoriteiten aan geen operationele informatie te kunnen delen over wanneer de scanner al dan niet wordt ingezet en wat de redenen daarvan zijn.

  • Vraag 7
    Klopt het dat de drugsscanners op de luchthaven en in de haven van Curaçao al langere tijd defect zijn? Zo ja, wat zijn de consequenties hiervan voor de toevoer van drugs vanaf Curaçao naar Nederland, in het bijzonder via Schiphol?

    De Curaçaose autoriteiten hebben aangegeven dat er in de zeehaven twee mobiele goederenscanners aanwezig zijn, die sinds ongeveer twee jaren defect zijn. De Curaçaose autoriteiten werken aan de reparatie van één van deze mobiele scanners. In de zeehaven wordt momenteel in afwezigheid van de scanners fysiek gecontroleerd, deels steekproefsgewijs en deels op basis van inlichtingen.
    Passagiers van vluchten afkomstig uit Curaçao worden op Schiphol onderworpen aan het 100% controleregime van de Douane. Daardoor zijn de consequenties van het niet functioneren van de apparatuur op Hato voor Nederland beperkt.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2019Z18245
Volledige titel: Het bericht ‘Harddrugs gevonden bij militair op marineschip Curaçao’
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20192020-928
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Van Dam over het bericht ‘Harddrugs gevonden bij een militair op marineschip Curaçao’