Kamervraag 2019Z03935

Het vergoeden van kosten voor het opruimen van drugsafval

Ingediend 28 februari 2019
Beantwoord 8 juli 2019 (na 130 dagen)
Indieners Gijs van Dijk (PvdA), Attje Kuiken (PvdA)
Beantwoord door Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA), Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66), Stientje van Veldhoven (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (D66)
Onderwerpen recht strafrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2019Z03935.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20182019-3365.html
  • Vraag 1
    Kent u het bericht «Raad van State: onwetende grondeigenaren betalen niet voor opruimen drugsafval»1 en de in het bericht genoemde uitspraak van de Raad van State?2

    Ja.

  • Vraag 2
    Deelt u de mening dat de genoemde uitspraak eens te meer aantoont dat onschuldige particulieren die geconfronteerd worden met drugsafval op hun grond niet de kosten voor het opruimen daarvan zouden moeten betalen? Zo ja, welke gevolgen verbindt u daaraan? Zo nee, hoe leest u die uitspraak dan?

    Gelet op de verantwoordelijkheden in het voorkomen van mogelijke schade voor volksgezondheid en milieu, ligt hier de verantwoordelijkheid bij regionale en lokale overheden. Provincies kunnen nog vooruit met de reeds beschikbaar gestelde middelen en kunnen particulieren snel helpen met raad, daad en financiële compensatie voor de directe opruimkosten. De meeste provincies hebben inmiddels provinciale subsidieregelingen ingesteld, die overigens worden gevoed door de resterende € 1,2 miljoen vanuit het Rijk.
    Het kabinet maakt nu voor de periode 2019 tot en met 2024 structureel nog € 1 miljoen per jaar vrij op de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid om de directe kosten van het opruimen van drugsdumpingen te kunnen (co)financieren. Met de beschikbaar gestelde middelen zullen nu de particuliere grondeigenaren volledig worden gecompenseerd voor de directe opruimkosten van drugsdumpingen op hun grond en worden ook gemeenten voor een gedeelte gecompenseerd voor de financiële gevolgen van drugsdumpingen.

  • Vraag 3
    Verandert de genoemde uitspraak iets aan uw beleid ten aanzien van het van overheidswege betalen van de kosten van het opruimen van drugsafval op de grond van particulieren? Zo ja, wat dan? Zo nee, waarom niet en betekent dat in het licht van deze uitspraak dat gemeenten alleen moeten opdraaien voor deze kosten?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Mededeling - 12 maart 2019

    Hierbij bericht ik u, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid (JenV), de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), dat de volgende schriftelijke vragen over drugsdumpingen niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord omdat de afstemming tussen vier ministeries en met decentrale partners extra tijd vergt: Vragen van de leden Kuiken en Gijs van Dijk (beiden PvdA) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de Ministers van Justitie en Veiligheid en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het vergoeden van kosten voor het opruimen van drugsafval (ingezonden 28 februari 2019). Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2019Z03935
Volledige titel: Het vergoeden van kosten voor het opruimen van drugsafval
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20182019-3365
Volledige titel: Antwoord op vragen van de leden Kuiken en Gijs van Dijk over het vergoeden van kosten voor het opruimen van drugsafval