Kamervraag 2017Z04335

Het bericht ‘Drugsgebruik tbs-kliniek niet meer toegestaan’

Ingediend 3 april 2017
Beantwoord 19 mei 2017 (na 46 dagen)
Indiener Gidi Markuszower (PVV)
Beantwoord door Klaas Dijkhoff (staatssecretaris justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen openbare orde en veiligheid organisatie en beleid recht strafrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2017Z04335.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20162017-1903.html
  • Vraag 1
    Kent u het bericht «Drugsgebruik tbs-kliniek niet meer toegestaan»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    In welke tbs-klinieken wordt drugsgebruik nog meer gedoogd?

    Binnen de muren van de tbs-klinieken in Nederland worden drugs niet gedoogd. Als de forensische zorginstelling drugsgebruik door een patiënt constateert, wordt dit in het individuele behandelplan geproblematiseerd. Ongeoorloofd drugsgebruik heeft gevolgen voor eventueel verlof van de tbs-gestelde.
    De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben de schriftelijke terugkoppeling van hun eerste bezoek aan FPK De Woenselse Poort gepubliceerd. Ik heb deze terugkoppeling op 3 april 2017 aan uw Kamer gestuurd. In deze terugkoppeling constateren de Inspecties op het thema Veiligheid dat de visie en het beleid met betrekking tot drugs is aangepast en opnieuw is vastgesteld. Daar waar voorheen onder strikte voorwaarden aan een beperkt aantal cliënten afspraken bestonden over gebruik van softdrugs tijdens verlof, is deze praktijk in het nieuwe beleid in zijn geheel niet meer toegestaan.

  • Vraag 3
    Wie is er per tbs-kliniek verantwoordelijk voor het gedogen van drugs binnen de kliniek? Op welke wijze gaat u deze persoon sanctioneren?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 4
    Per wanneer kunt u toezeggen dat alle tbs-klinieken drugsvrij zijn?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 5
    Wanneer schaft u het krankzinnige systeem van tbs eens af, immers misdadigers horen in de cel?

    Ik deel uw mening niet. De tbs-maatregel is een vrijheidsbenemende maatregel, gericht op bescherming van de samenleving tegen het gevaar van de veroordeelde en gericht op diens behandeling. De tbs-gestelde heeft vaak al gevangenisstraf gehad voor het gepleegde delict. De detentiestraf is gericht op vergelding voor dat deel van het delict dat hem kan worden aangerekend. De tbs-maatregel moet zorgen dat de psychiatrische ziekte of stoornis wordt behandeld, zodat de kans op herhaling zoveel mogelijk wordt teruggedrongen.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2017Z04335
Volledige titel: Het bericht ‘Drugsgebruik tbs-kliniek niet meer toegestaan’
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20162017-1903
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Markuszower over het bericht 'Drugsgebruik tbs-kliniek niet meer toegestaan'