Kamervraag 2016Z24431

Geen kerstwensen Nederlandse ambassade in Berlijn

Ingediend 20 december 2016
Beantwoord 29 december 2016 (na 9 dagen)
Indieners Raymond Knops (CDA), Joël Voordewind (CU), Kees van der Staaij (SGP)
Beantwoord door Bert Koenders (minister buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen cultuur en recreatie internationaal organisatie en beleid religie
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2016Z24431.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20162017-897.html
 • Vraag 1
  Klopt het dat de Nederlandse ambassade in Berlijn dit jaar besloten heeft slechts nieuwjaarswensen te versturen naar contacten en relaties, en geen Kerstwensen?1

  Nederlandse ambassades zijn op geen enkele wijze verplicht om kerst- en/of nieuwjaarswensen te versturen. Deze wensen worden niet centraal gedicteerd. Creativiteit, diversiteit en eigen verantwoordelijkheid zijn waarden die het ministerie hoog in het vaandel heeft staan. Een aantal jaren geleden is op grond van milieu en kostenoverwegingen besloten om, mocht toch een eindejaarswens worden verstuurd, over te gaan op een digitale variant.
  Ambassade Berlijn doet dat ook. Dit jaar is gekozen voor een digitale kaart met goede wensen voor 2017. Zo heeft de ambassadeur toegevoegd: «Monique van Daalen, Ambassadeur in Berlijn, wenst u prettige Kerstdagen en een gelukkig 2017 / Monique van Daalen, Botschafterin des Königreichs der Niederlande, wünscht Ihnen Frohe Weihnachten und einen guten Start ins Neue Jahr». Er is dus geen sprake van dat boodschappen worden gemeden.

 • Vraag 2
  Zo ja, waarom heeft de ambassade elke verwijzing naar Kerstmis gemeden? Is dit voor het eerst?

  Zie antwoord vraag 1.

 • Vraag 3
  Vindt u dit niet merkwaardig in een land als Duitsland, waar Kerstmis, met tienduizenden kerstmarkten, als belangrijkste feestdag van de kalender wordt gevierd?

  Zie antwoord vraag 1.

 • Vraag 4
  Zijn er ook andere Nederlandse ambassades in Westerse landen die op soortgelijke wijze verwijzing naar Kerstmis mijden? Zo ja, welke?

  Zie antwoord vraag 1.

 • Vraag 5
  Bent u bereid te stoppen met deze politieke correctheid en weer als vanouds kerstwensen uit te doen gaan vanuit ambassades?

  Zie antwoord vraag 1.

 • Vraag 6
  Zo nee, waarom niet?

  Zie antwoord vraag 1.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2016Z24431
Volledige titel: Geen kerstwensen Nederlandse ambassade in Berlijn
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20162017-897
Volledige titel: Antwoord vragen van de leden Knops, Voordewind en Van der Staaij over de eindejaarswensen van de Nederlandse ambassade in Berlijn