Kamervraag 2016Z02886

Het verslag van de referendumcommissie Bonaire 2015

Ingediend 10 februari 2016
Beantwoord 9 maart 2016 (na 28 dagen)
Indiener Alexander Pechtold (D66)
Beantwoord door Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen bestuur de nederlandse antillen en aruba recht staatsrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2016Z02886.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20152016-1820.html
  • Vraag 1
    Bent u bekend met het verslag van de referendumcommissie Bonaire 2015?

    Ja.

  • Vraag 2
    Bent u het ermee eens dat de bevinding van de referendumcommissie, namelijk dat de Eilandsraad en het Bestuurscollege zich hebben bemoeid met de voorlichting over de aard en de gevolgen van het referendum, zeer zorgwekkend is?

    Het Bestuurscollege van Bonaire heeft op basis van een verordening van de eilandsraad een raadplegend referendum georganiseerd. Dit betreft een autonome bevoegdheid van het eilandsbestuur. In het proces zijn er door het eilandsbestuur, de eilandsraad alsmede de referendumcommissie op eigen titel en bevoegdheid keuzes gemaakt qua inhoud, proces en communicatie, waarin ik als Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties niet kan treden.
    Het staat het Bestuurscollege van Bonaire vanzelfsprekend vrij om in contacten met het Rijk beelden, bevindingen en standpunten, die bij het bestuurscollege van Bonaire leven, voor het voetlicht te brengen.

  • Vraag 3
    Wat is uw reactie op de opmerkingen van de referendumcommissie dat de bemoeienis van de Eilandsraad en het Bestuurscollege hebben geleid tot verwarring over de betekenis van het referendum, waardoor niet is na te gaan of deelnemers op grond van juiste informatie een weloverwogen keuze hebben gemaakt?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 4
    Hoe beschouwt u de conclusie van de referendumcommissie dat vanwege die verwarring aan de uitslag van het referendum geen of nauwelijks voor de bestuursorganen van Bonaire bindende conclusies kunnen worden verbonden die binnen het te voeren overleg met de partners in het Koninkrijk betekenis zouden moeten hebben?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 5
    Welke verantwoordelijkheid heeft Nederland om de onafhankelijkheid van een referendum op Bonaire – een bijzondere gemeente van Nederland – te waarborgen, verschilt dit met reguliere Nederlandse gemeenten, en welke acties heeft u in het kader van die verantwoordelijkheid genomen?

    Beslissingen over het houden van een raadplegend referendum, de vraagstelling, de voorlichting en de gehele organisatie van het referendum, behoren in beginsel alle tot de autonome taak van de openbare lichamen. Daarin verschillen de openbare lichamen niet van gemeenten in het Europees deel van Nederland. Ik heb om die reden geen acties genomen ter zake.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2016Z02886
Volledige titel: Het verslag van de referendumcommissie Bonaire 2015
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20152016-1820
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Pechtold over het verslag van de referendumcommissie Bonaire 2015