Kamervraag 2013Z22725

Het bericht ‘Jongeren vragen om meer klimaatonderwijs’

Ingediend 21 november 2013
Beantwoord 12 december 2013 (na 21 dagen)
Indieners Harm Beertema (PVV), Machiel de Graaf (PVV)
Beantwoord door Jet Bussemaker (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA), Wilma Mansveld (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (PvdA)
Onderwerpen natuur en milieu onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2013Z22725.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20132014-760.html
  • Vraag 1
    Bent u bekend met het bericht «Jongeren vragen om meer klimaatonderwijs»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Hoe oordeelt u zelf over uw methode om eerst twee jonge VN-duurzaamheidsdiscipelen op pad te sturen om nog geen 3/100e procent van de schoolgaande jeugd te vragen naar «klimaatideeën», om vervolgens te concluderen dat «jongeren om meer klimaatonderwijs» vragen?

    De jongerenvertegenwoordigers werken samen met veel andere actieve jongeren. Ze hebben op eigen initiatief gastlessen gegeven. Ik neem de ideeën die hieruit voortkomen serieus als signaal uit de samenleving.

  • Vraag 3
    Deelt u de mening dat gebrek aan bewijs voor menselijke invloed op het klimaat geen basis vormt om op de door u gebezigde wijze de schooljeugd te indoctrineren met uw angstzaaierij? Zo neen, waarom niet?

    Nee. De wetenschappelijke onderbouwing ten aanzien van het klimaatvraagstuk, zoals onlangs nogmaals herbevestigd door het IPCC, is helder en vormt de basis voor het kabinetsbeleid. Het vormt ook de basis om verder invulling te geven aan de verplichting die ook Nederland heeft in het kader van het VN-klimaatverdrag om onderwijs, opleiding en het publieke bewustzijn met betrekking tot klimaatverandering te zullen bevorderen, zie ook de beantwoording van vraag 4.

  • Vraag 4
    Hoe ziet u uw voornemen tot «klimaatonderwijs» in relatie tot de conclusies van het Parlementair Onderzoek Onderwijsvernieuwingen2, waarin wordt gesteld dat het onderwijs zich moet richten op kerntaken en dat de politiek zich niet teveel moet bemoeien met de invulling van het onderwijs?

    «Klimaatonderwijs» is geen nieuw fenomeen binnen het onderwijs. Zo is het thema reeds goed geborgd in het curriculum van het voortgezet onderwijs. Er zijn kerndoelen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en vakken in het voortgezet onderwijs zoals aardrijkskunde en natuurkunde die over het natuurwetenschappelijk domein gaan, waartoe «klimaatonderwijs» gerekend kan worden. Vervolgens is het aan scholen hoe zij het onderwijs inrichten en vormgeven en welke methoden en leermiddelen zij daarbij willen gebruiken. De oproep van jongeren staat een invulling en de daarbij behorende keuzes van scholen niet in de weg.

  • Vraag 5
    Bent u bereid af te zien van uw pogingen uw klimaatdogma’s via het onderwijs aan de jeugd op te leggen? Zo neen, waarom niet?

    Zie antwoord op vraag 4.

  • Vraag 6
    Wordt het niet eens tijd dat u zelf wat lesjes in wetenschap gaat volgen?

    Ik neem uiteraard kennis van nieuwe, relevante inzichten op het vlak van de klimaatwetenschap.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2013Z22725
Volledige titel: Het bericht ‘Jongeren vragen om meer klimaatonderwijs’
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20132014-760
Volledige titel: Antwoord op vragen van de leden De Graaf en Beertema over het bericht ‘Jongeren vragen om meer klimaatonderwijs’