Kamervraag 2013Z19340

Het bericht dat Koeweit voornemens is bij binnenkomst in het land een ‘medische screening’ te doen om zodoende homoseksuelen te detecteren

Ingediend 9 oktober 2013
Beantwoord 4 november 2013 (na 26 dagen)
Indiener Han ten Broeke (VVD)
Beantwoord door Frans Timmermans (minister buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen internationaal organisatie en beleid recht staatsrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2013Z19340.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20132014-403.html
1. Gulfnews.com 7 oktober 2013
 • Vraag 1
  Klopt het bericht dat Koeweit voornemens is bij binnenkomst in het land een «medische screening» te doen om zodoende homoseksuelen te detecteren?1

  Volgens informatie van het Koeweitse ministerie van Buitenlandse Zaken betreft het een voorstel dat Koeweit zou overwegen te doen aan de leden van de Gulf Cooperation Council (GCC) om gezamenlijk de mogelijkheden te onderzoeken om personen die in aanmerking willen komen voor een (werk)visum of verblijfsvergunning een geslachtstest te laten ondergaan als onderdeel van de vereiste medische testen. Het idee lijkt zich dan ook meer te richten tegen transgenders dan tegen homoseksualiteit.

 • Vraag 2
  Klopt het dat dit ook door de Nederlandse ambassadeur ter plekke is bevestigd?

  Nee.

 • Vraag 3
  Klopt het voorts dat homoseksuelen vervolgens niet meer welkom zouden zijn in alle Gulf Cooperation Council landen?

  Het kabinet beschikt niet over zulke informatie.

 • Vraag 4
  Zijn er voorbeelden van andere landen waar homoseksuelen niet worden toegelaten?

  Voor zover bekend bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen landen waar homoseksuelen niet worden toegelaten. Wel zijn er landen waar homoseksualiteit strafbaar is en waar homoseksuelen niet openlijk voor hun geaardheid kunnen uitkomen, waaronder de GCC-landen.

 • Vraag 5
  Bent u bereid Koeweit om opheldering te vragen, al dan niet in Europees verband?

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie op de voet, staat in contact met EU-partners en zal indien het opportuun mocht zijn gepaste actie ondernemen gezamenlijk met internationale partners.
  Zie ook de antwoorden op de Kamervragen van het lid Bruins Slot en de leden Voortman en Van Ojik met respectievelijk referentienummer 2013Z19545 en 2013Z19664.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2013Z19340
Volledige titel: Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Koeweit voornemens is bij binnenkomst in het land een «medische screening» te doen om zodoende homoseksuelen te detecteren (ingezonden 9 oktober 2013).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20132014-403
Volledige titel: Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Koeweit voornemens is bij binnenkomst in het land een «medische screening» te doen om zodoende homoseksuelen te detecteren (ingezonden 9 oktober 2013).