Kamervraag 2013Z01844

Het bericht: ‘EU-controleur in Den Haag’

Ingediend 31 januari 2013
Beantwoord 25 februari 2013 (na 25 dagen)
Indieners Geert Wilders (PVV), Barry Madlener (PVV), Teun van Dijck (PVV)
Beantwoord door Frans Timmermans (minister buitenlandse zaken) (GroenLinks-PvdA), Mark Rutte (minister-president , minister algemene zaken) (VVD)
Onderwerpen begroting europese zaken financiën internationaal
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2013Z01844.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20122013-1372.html
1. Financieel Dagblad, 31 januari 2013
  • Vraag 1
    Bent u bekend met het bericht «EU-controleur in Den Haag»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Bent u van plan deze EU-spion met pek en veren terug naar Wallonië te sturen? Zo neen, waarom niet?

    Het kabinet hecht groot belang aan het Europees Semester. Dit is een belangrijk instrument dat we in de Europese Unie hebben om elkaar de maat te nemen over gezonde overheidsbegrotingen en het voeren van een verstandig economisch beleid. De crisis heeft aangetoond dat Europese lidstaten, zeker die in de eurozone, nauw met elkaar verweven zijn. Slecht economisch en budgettair beleid in het ene land kan de andere lidstaten in problemen brengen en op kosten jagen.
    Als onafhankelijke toezichthouder speelt de Commissie een belangrijke rol in het Europees Semester. De Commissie doet aanbevelingen aan elke lidstaat afzonderlijk, die door de lidstaten in de Raad moeten worden bekrachtigd. Gezien het bovenstaande is het in het Nederlands belang dat de Commissie scherp toezicht houdt op het naleven van de Europese regels in de lidstaten.
    Het kabinet vindt het begrijpelijk en verstandig dat de Commissie in alle lidstaten liaisons benoemt, de «European Semester Officers», om de informatie-uitwisseling met de lidstaten te kunnen vergemakkelijken. Het is immers van belang dat de Commissie bij het voorstellen van landenspecifieke aanbevelingen goed rekening houdt met specifieke nationale omstandigheden. Het aanstellen van deze functionaris verandert niets aan de bevoegdheden die de Commissie heeft op basis van de bestaande EU-regelgeving.

  • Vraag 3
    Deelt u de mening dat dit weer een voorbeeld is van steeds verdergaande Brusselse bemoeienis, waar Nederland niet op zit te wachten? Zo neen, waarom niet?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 4
    Bent u bereid om een vaste Nederlandse controleur in Brussel te stationeren die kan toezien op juiste besteding van het Nederlandse belastinggeld? Zo neen, waarom niet?

    De Europese Rekenkamer is de Europese instelling die de controle van de EU-financiën verricht.
    Misstanden bij EU-uitgaven zijn meestal het gevolg van foutieve uitvoering door lidstaten. 80% van de EU-begroting valt onder het beheer van de lidstaten zelf, en daar worden de meeste fouten gesignaleerd. Nederland maakt zich al lang sterk voor verbetering van de verantwoording door de lidstaten (lidstaatverklaring). Nederland zou graag zien dat lidstaten die veel fouten maken daarop nadrukkelijker worden aangesproken.

  • Vraag 5
    Wilt u deze vragen voor dinsdag 5 februari 12.00 uur beantwoorden?

    De vragen zijn beantwoord binnen de in de aanbiedingsbrief gestelde termijn van drie weken, overeenkomstig het Reglement van Orde van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2013Z01844
Volledige titel: Het bericht: ‘EU-controleur in Den Haag’
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20122013-1372
Volledige titel: Antwoord vragen van de leden Wilders, Tony van Dijck en Madlener over het bericht: ‘EU-controleur in Den Haag’