Kamervraag 2012Z07177

Het bericht dat een kerk in Koeweit noodgedwongen moet sluiten

Ingediend 5 april 2012
Beantwoord 10 april 2012 (na 5 dagen)
Indieners Joël Voordewind (CU), Kees van der Staaij (SGP), Wim Kortenoeven (PVV)
Beantwoord door Uri Rosenthal (minister buitenlandse zaken) (VVD)
Onderwerpen internationaal organisatie en beleid recht staatsrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2012Z07177.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20112012-2156.html
1. Trouw, 4 april 2012.
 • Vraag 1
  Heeft u kennisgenomen van het bericht «kerk in Koeweit dicht na Saoedische fatwa»?1

  Ja.

 • Vraag 2
  Kunt u bevestigen dat de kerk, die onderdeel uitmaakt van de «National Evangelical Church of Kuwait» voor Goede Vrijdag moet sluiten? Zo nee, wat is dan wel de situatie?

  De «National Evangelical Church of Kuwait» liet desgevraagd weten dat er geen sprake is van sluiting en dat de diensten rond Pasen gewoon doorgang zullen vinden. In een van de belangrijkste Arabische kranten van Koeweit (Al-Qabas) staat ook de aankondiging dat deze kerk op Paaszondag voor alle gelovigen is geopend.

 • Vraag 3
  In hoeverre houdt de aanstaande sluiting van de kerk verband met de fatwa van de grootmoefti van Saoedi-Arabië, die onlangs stelde dat alle kerken op het Arabisch schiereiland moeten sluiten? Is het waar dat het parlementslid Osama Ahmad Moenawir een wetsvoorstel heeft ingediend dat regelt dat er geen nieuwe niet-islamitische gebedshuizen gebouwd mogen worden? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u zowel bilateraal als binnen de EU om hier protest tegen aan te tekenen?

  De invloed van de grootmoefti van Saoedi-Arabië is doorgaans beperkt tot de eigen gemeenschap. Het Koeweitse parlementslid Osama Ahmad Moenawir kreeg recent veel aandacht na een tweet over de sluiting van kerken. Hij heeft zich ook kritisch uitgelaten over sjiieten en eist overheidstoezicht op centra van de sjiitische gemeenschap. Het is niet bekend of hij zijn ideeën recentelijk als wetsvoorstel heeft ingediend. Er zijn geen aanwijzingen dat het beleid van de Koeweitse regering ten aanzien van kerken is veranderd. Vorige week riep Sheikha Fariha al-Ahmad al-Sabah, de zuster van de Emir van Koeweit, nog op tot de bouw van een nieuwe Armeense kerk in Koeweit.

 • Vraag 4
  Bent u bereid de ambassadeur van Koeweit te ontbieden om zodoende aan te dringen om af te zien van de plannen kerken te sluiten?

  In het licht van bovenstaande antwoorden zie ik daar geen reden toe.

 • Vraag 5
  Kunt u, gezien de grote urgentie, deze vragen vóór Goede Vrijdag beantwoorden?

  Ja.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2012Z07177
Volledige titel: Het bericht dat een kerk in Koeweit noodgedwongen moet sluiten
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20112012-2156
Volledige titel: Antwoord vragen Voordewind, Van der Staaij en Kortenoeven over het bericht dat een kerk in Koeweit mogelijk voor Goede Vrijdag gesloten wordt