Kamervraag 2011Z15549

Het doden van vossen met vangkooien

Ingediend 14 juli 2011
Beantwoord 23 augustus 2011 (na 40 dagen)
Indiener Marianne Thieme (PvdD)
Beantwoord door
Onderwerpen dieren landbouw natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z15549.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-3380.html
1. http://www.bndestem.nl/regio/zeeland/9062973/Een-vos-gevangen-maar-wat-dan.ece
2. Kamerstuknummer 28 000 XIV, nr. 74.
  • Vraag 1
    Kent u het bericht «Een vos gevangen, maar wat dan»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Deelt u de mening dat vangkooien niet-selectief zijn en dat naast vossen ook andere dieren het risico lopen in deze vallen te belanden? Zo ja, hoe verhoudt dat zich tot de zorgplicht die geldt voor soorten die niet als schadesoort zijn aangemerkt? Zo neen, op welke gegevens baseert u dit?

    Vangkooien zijn niet-selectief. Op grond van de zorgplicht (artikel 2 van de Flora- en faunawet) dient de gebruiker van het vangmiddel dit selectief en zorgvuldig te gebruiken. Dit houdt bijvoorbeeld in dat dieren, die niet met het betreffende vangmiddel mogen worden gevangen, onverwijld dienen te worden vrijgelaten.

  • Vraag 3
    Zijn er regels die bepalen hoe vaak een val gecontroleerd moet worden op de aanwezigheid van levende dieren? Zo ja, welke? Zo nee, op welke wijze wordt dan gegarandeerd dat in vallen gevangen dieren zo min mogelijk lijden?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 4
    Onderschrijft u dat het vangen en doden van vossen in de kraam- en zoogtijd niet gewenst is? Zo ja, bent u bereid maatregelen te treffen om dit te verbieden? Zo nee, waarom niet?

    Nee. De kraam- en zoogperiode van vossen valt samen met het broedseizoen van op de grond broedende vogels. Het is juist vanwege schade aan op de grond broedende vogels dat de vos is aangewezen als landelijke schadesoort, die in het gehele land jaarrond mag worden bestreden.

  • Vraag 5
    Kunt u uiteenzetten op welke manier de dieren die met een vangkooi worden gevangen, gedood mogen worden? Op welke wettelijke regels is dit gebaseerd?

    Artikel 73 van de Flora- en faunawet gebiedt dat bij de bestrijding van schade onnodig lijden van dieren wordt voorkomen.

  • Vraag 6
    Hoe beoordeelt u de uitspraak uit het artikel «Naast de val een diepe put graven en dat beest er in gooien. Dat mag wel»?2 Kunt u aangeven hoe toezichthouders wat u betreft met dergelijke oplossingen om zouden moeten gaan?

    De toezichthouder moet dan proces-verbaal opmaken, vanwege dierkwelling.
    Dergelijk gedrag zal niet getolereerd worden.

  • Vraag 7
    Bent u bereid een verbod in te stellen op het gebruik van niet-selectieve vangmiddelen, zoals de vangkooi? Zo ja, binnen welke termijn? Zo nee, waarom niet?

    Zie antwoord vraag 2.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z15549
Volledige titel: Vragen van het lid Thieme (Partij voor de Dieren) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het doden van vossen met vangkooien (ingezonden 14 juli 2011).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-3380
Volledige titel: Vragen van het lid Thieme (Partij voor de Dieren) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het doden van vossen met vangkooien (ingezonden 14 juli 2011).