Kamervraag 2011Z03342

De mensenrechtensituatie van de Oeigoerse bevolkingsgroep in China

Ingediend 17 februari 2011
Beantwoord 29 maart 2011 (na 40 dagen)
Indiener Harry van Bommel
Beantwoord door
Onderwerpen internationaal organisatie en beleid recht staatsrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z03342.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-2001.html
1. World Uyghur Congress, februari 2011. Zie met name de tien actiepunten op blz 5. en 6 van «The world uyghur congress’ requests to the Netherlands concerning the Uyghur people for the 16th session of the united nations human rights council in march 2011».
  • Vraag 1
    Deelt u de mening dat het zeer wenselijk is om de mensenrechten van de Oeigoerse bevolkingsgroep in China tijdens de zestiende zitting van Mensenrechtenraad, in maart aanstaande, te agenderen? Zo ja, op welke wijze neemt u zich voor dat aan de orde te laten komen?

    De EU heeft op 14 maart jl. tijdens de zitting van de Mensenrechtenraad, mede op initiatief van Nederland, in haar verklaring China opgeroepen de rechten van etnische en religieuze minderheden, zoals de Oeigoeren en de Tibetanen, te respecteren en te handelen in overeenstemming met de Chinese grondwet en de internationale standaarden.

  • Vraag 2
    Indien nee, waarom niet? Deelt u in dat geval de mening dat het hoe dan ook noodzakelijk is de mensenrechtensituatie in China in het algemeen en die van de Oeigoerse bevolkingsgroep in het bijzonder onder de aandacht van de Chinese autoriteiten te brengen? Op welke wijze wilt u dat doen?

    Ik heb kennisgenomen van het verzoek van het World Uyghur Congress. De EU heeft zowel de mensenrechtensituatie in China in het algemeen als die van de Oeigoerse bevolkingsgroep aan de orde gesteld. Naast de oproep aan China om de rechten van etnische en religieuze minderheden te respecteren heeft de EU China in haar verklaring aangemoedigd Speciale Rapporteurs van de VN uit te nodigen. Tevens is China opgeroepen de doodstraf af te schaffen en werd de recente vermindering van het aantal misdrijven waarop de doodstraf staat verwelkomd. De EU sprak verder zorg uit over het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering, alsmede over het toenemend gebruik van onwettige methoden om advocaten en mensenrechtenverdedigers beperkingen op te leggen. Ook werd zorg uitgesproken naar aanleiding van berichten over mishandeling en marteling van gevangenen. Ten slotte werd China aangemoedigd de inspanningen te intensiveren ten gunste van de ratificatie van het Convenant inzake Burgerlijke en Politieke Rechten.
    Bovengenoemde punten sluiten aan bij de uitgangspunten van het Nederlandse mensenrechtenbeleid die ik op 1 maart jl. in mijn toespraak tot de Mensenrechtenraad voor het voetlicht heb gebracht.

  • Vraag 3
    Op welke onderwerpen wenst u dat de nadruk wordt gelegd indien dit onderwerp tijdens de zitting van de Mensenrechtenraad aan de orde komt? Hebt u kennisgenomen van het verzoek van het World Uyghur Congress?1 Kunt u aangeven welke van de tien afzonderlijke verzoeken u bij voorkeur aan de orde gesteld wenst te zien worden? Zijn er wellicht punten die u hieraan wilt toevoegen? Zo ja, welke?

    Zie antwoord vraag 2.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z03342
Volledige titel: Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over mensenrechtensituatie van de Oeigoerse bevolkingsgroep in China (ingezonden 17 februari 2011).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-2001
Volledige titel: Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over mensenrechtensituatie van de Oeigoerse bevolkingsgroep in China (ingezonden 17 februari 2011).