Kamervraag 2011Z01509

De hulp en ondersteuning aan mensen die na langdurige detentie worden vrijgesproken

Ingediend 27 januari 2011
Indieners Madeleine van Toorenburg (CDA), Sharon Gesthuizen (SP), Jeroen Recourt (PvdA)
Onderwerpen openbare orde en veiligheid organisatie en beleid recht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z01509.html
1. Radio 1, De gids.fm, 25 en 26 januari 2011.
  • Vraag 1
    Heeft u kennisgenomen van de uitzending over een man die 28 maanden gedetineerd is geweest en uiteindelijk (in hoger beroep) definitief is vrijgesproken?1 Vindt u het eveneens schrijnend om te horen tot welke problemen deze langdurige detentie heeft geleid, bijvoorbeeld op het gebied van inkomen, huisvesting, verzekeringen en schuldenproblematiek?
  • Vraag 2
    Hoeveel mensen zitten in een vergelijkbare positie? Zijn hierover cijfers bekend, bijvoorbeeld hoeveel mensen al langer dan 6, 12, 18, 24 of 30 maanden in hechtenis zitten waarna onherroepelijke vrijspraak volgt?
  • Vraag 3
    Welke nazorg is beschikbaar voor mensen die worden vrijgesproken en van de ene op de andere dag, soms na langdurige detentie, weer op straat staan? Bent u van mening dat ook mensen die ten onrechte gedetineerd zijn geweest bij het weer oppakken van het dagelijks leven worden geconfronteerd met de nadelige gevolgen van hun detentie? Is voor hen minimaal dezelfde gemeentelijke nazorg beschikbaar als voor andere ex-gedetineerden die hun gevangenisstraf hebben uitgezeten? Zo nee, waarom niet?
  • Vraag 4
    Welke actie onderneemt uw ministerie jegens mensen die achteraf ten onrechte gedetineerd hebben gezeten, los van de uit te keren schadevergoeding?
  • Vraag 5
    Waarom zijn in dit geval geen excuses aangeboden? Welke keuze ligt hieraan ten grondslag?
  • Vraag 6
    Bent u bereid actie te ondernemen ten aanzien van woningcorporaties die betrokkene geen woning meer verhuren, omdat deze nu als «wanbetaler» te boek staat? Zo nee, waarom niet?
  • Vraag 7
    Bent u bereid verzekeringsmaatschappijen, die betrokkene vanwege zijn/haar contact met justitie een polis weigeren, duidelijk te maken dat hiertoe geen enkele reden is nu betrokkene is vrijgesproken?
  • Vraag 8
    Deelt u de mening dat het niet alleen geld is dat telt, maar dat van uw ministerie ook mag worden verwacht dat praktische hulp en ondersteuning wordt geboden om het leed te verzachten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke hulp en ondersteuning kunt u bieden?
  • Mededeling - 18 februari 2011

    Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van de leden Gesthuizen (SP), Recourt (PvdA) en van Toorenburg (CDA) van uw Kamer aan de Minister en Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de hulp en ondersteuning aan mensen die na langdurige detentie worden vrijgelaten (ingezonden 27 januari 2011) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z01509
Volledige titel: Vragen van de leden Gesthuizen (SP), Recourt (PvdA) en Van Toorenburg (CDA) aan de minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de hulp en ondersteuning aan mensen die na langdurige detentie worden vrijgesproken (ingezonden 27 januari 2011).