Kamervraag 2010Z16952

Islamitische feestdagen op scholen

Ingediend 17 november 2010
Beantwoord 10 december 2010 (na 23 dagen)
Indiener Harm Beertema (PVV)
Beantwoord door Marja van Bijsterveldt (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CDA)
Onderwerpen cultuur en recreatie onderwijs en wetenschap organisatie en beleid religie
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2010Z16952.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-761.html
  • Vraag 1
    Bent u ervan op de hoogte dat op een groeiend aantal scholen, zowel openbaar als bijzonder, elk jaar een of meerdere studiedagen worden gebruikt om islamitische feestdagen tot vrije dagen te maken?

    Het is mij bekend dat er scholen zijn die aandacht besteden aan, of rekening houden met islamitische feestdagen bij het vaststellen van hun jaarrooster. De wetgever heeft scholen op dit punt de mogelijkheid gegeven om keuzes te maken die aansluiten bij de wensen en behoeften van de school en de ouders. Dit past bij de autonomie die scholen hebben. Overigens mogen deze eigen keuzes van scholen niet ten koste gaan van de onderwijstijd; alle scholen moeten voldoen aan de urennorm en aan de wet- en regelgeving met betrekking tot het aantal vakantie- en andere niet-schooldagen. Daarnaast moet de ouder- en leerlinggeleding in de medezeggenschapsraad instemmen met de vaststelling van de onderwijstijd. De school moet bij het inplannen van studiedagen bovendien rekening houden met de wettelijke bepalingen over het inroosteren van 4-daagse schoolweken in het primair onderwijs.

  • Vraag 2
    Realiseert u zich dat deze islamitische feestdagen niet vallen onder de officieel vastgestelde feestdagen?

    Ja.

  • Vraag 3
    Deelt u de mening dat deze feestdagen niet passen in de Nederlandse traditie en dus ook nooit de status van officiële feestdag dienen te krijgen?

    Er is geen sprake van een uitbreiding van het aantal officiële feestdagen.

  • Vraag 4
    Deelt u de mening dat er aanwijzingen bestaan dat veel islamitische docenten tijdens deze studiedagen verlof opnemen? Kunt u nagaan in welke mate deze docenten verzuimen deel te nemen aan de door de scholen georganiseerde studiedagen en op welke wijze zij deze inhalen?

    De (on)mogelijkheden met betrekking tot het opnemen van verlof, dan wel het compenseren daarvan, is een zaak tussen de werkgever en werknemer onderling, al dan niet collectief geregeld. Ik heb daar dan ook geen zicht en invloed op.

  • Vraag 5
    Deelt u de mening dat via deze weg niet-traditionele feestdagen, zoals het offerfeest, via de achterdeur toch het aanzien krijgen van officiële feestdagen?

    Nee. Zie ook het antwoord op vraag 3.

  • Vraag 6
    Deelt u de mening dat deze ontwikkeling niet wenselijk is? Zo nee, waarom niet?

    Ik zie geen ontwikkeling waarbij islamitische feestdagen de status van officiële feestdag krijgen.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2010Z16952
Volledige titel: Vragen van het lid Beertema (PVV) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over islamitische feestdagen op scholen (ingezonden 17 november 2010).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-761
Volledige titel: Vragen van het lid Beertema (PVV) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over islamitische feestdagen op scholen (ingezonden 17 november 2010).