Kamervraag 2010Z14905

De vrijlating van Wesam al D., die in Amerika voor 25 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens onder andere het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen

Ingediend 15 oktober 2010
Beantwoord 17 november 2010 (na 33 dagen)
Indieners Lilian Helder (PVV), Wim Kortenoeven (PVV), André Elissen (PVV), Sietse Fritsma (PVV)
Beantwoord door
Onderwerpen internationaal organisatie en beleid recht strafrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2010Z14905.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-497.html
1. Nu.nl, «Beramer aanslagen Irak Wesam al D. woensdag al vrij», 13 okotober 2010.
2. De Telegraaf, «Nederlandse Terrorist Vervroegd Vrijgelaten», 14 oktober 2010.
3. Pownews, «Wesam al Deleama, die in de Verenigde Staten tot 25 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen, komt vrij», 13 oktober 2010.
4. Algemeen Dagblad, «VS boos over vrijlating Wesam al D., 14 oktober.
5. Washinton Post, «Dutch court to free Iraq insurgent who plotted to kill Americans», 13 oktober 2010.
  • Vraag 1
    Bent u bekend met de berichten «Beramer aanslagen Irak Wesam al D. woensdag al vrij»1, «Nederlandse Terrorist Vervroegd Vrijgelaten»2 «Wesam al Deleama, die in de Verenigde Staten tot 25 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen, komt vrij»3, «VS boos over vrijlating Wesam al D.»4 en «Dutch court to free Iraq insurgent who plotted to kill Americans»?5

    Ja.

  • Vraag 2
    Deelt u de mening dat de inspanning van het Openbaar Ministerie voldoende is geweest om aannemelijk te maken dat een forse straf op zijn plaats is en dat de door de verdediging opgevoerde (vermeende) wantoestanden geen aanleiding zijn voor een lagere straf?

    Ja. Het OM heeft een gevangenisstraf voor de duur van zestien jaar geëist en heeft daarbij gemotiveerd aangegeven dat er geen aanleiding was voor een lagere straf. Het OM heeft het door de raadsman van betrokkene aangevoerde argument dat gebleken is van onacceptabele detentieomstandigheden niet overgenomen en heeft de door de Amerikaanse autoriteiten verstrekte informatie over de aard van de detentieomstandigheden overlegd aan de rechtbank.

  • Vraag 3
    Hoe beoordeelt u de reactie van de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie, die zeer teleurgesteld is en aangeeft het nadrukkelijk oneens te zijn met de uitspraak van het Rotterdamse Hof waarin de aard van de detentieomstandigheden heeft geleid tot een forse matiging van de straf?

    Ik begrijp dat de Amerikanen graag een andere uitkomst hadden gezien. Uit de beslissing van de rechtbank blijkt dat zij behalve de argumenten van de raadsman van betrokkene en die van het OM ook andere informatie over de detentieomstandigheden heeft meegewogen, en zo tot het oordeel is gekomen dat een aanzienlijke verlaging van de straf passend is.

  • Vraag 4
    Hoe gaat u in de toekomst voorkomen dat de (vermeende) omstandigheden waaronder terroristen en andere zware criminelen in buitenlandse gevangenissen worden vastgehouden aanleiding kunnen vormen voor forse strafvermindering wanneer een straf wordt omgezet naar de Nederlandse strafmaat?

    Het is niet aan mij om in de overwegingen van de rechter te treden. Straftoemeting vindt altijd plaats op grond van individuele feiten en omstandigheden zoals deze door de rechtbank worden vastgesteld. In de regel is er voor de rechter bij de omzetting van een buitenlandse straf geen aanleiding voor matiging van de buitenlandse straf wegens detentieomstandigheden. De casus van Wesam al D. is uitzonderlijk, en ik zie dan ook geen aanleiding voor maatregelen op dit punt.

  • Vraag 5
    Bent u bereid W. al D., indien hij over een dubbele nationaliteit beschikt, te denaturaliseren en het land uit te zetten? Zo nee, waarom niet?

    Nee, intrekking van de Nederlandse nationaliteit is in deze zaak niet mogelijk. Intrekking van de Nederlandse nationaliteit wegens een strafrechtelijke veroordeling is pas sinds 1 oktober van dit jaar mogelijk, indien het gaat om een persoon die binnen vijf jaar na de verkrijging van het Nederlanderschap wordt veroordeeld voor bepaalde zeer ernstige tegen de Staat of de menselijkheid gerichte misdrijven, en indien daardoor geen staatloosheid ontstaat. Bij de inwerkingtreding van deze bepaling is echter een overgangsbepaling opgenomen die ertoe strekt dat zij niet van toepassing is op misdrijven die zijn gepleegd voor de datum van inwerkingtreding.

  • Mededeling - 4 november 2010

    Hierbij bericht ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, dat de schriftelijke vragen van de leden Elissen, Helder, Kortenoeven en Fritsma (allen PVV) over de vrijlating van Wesam al D., die in Amerika voor 25 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens onder andere het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen (ingezonden 15 oktober 2010) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie ontvangen is. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2010Z14905
Volledige titel: Vragen van de leden Elissen, Helder, Kortenoeven en Fritsma (allen PVV) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse Zaken over de vrijlating van Wesam al D., die in Amerika voor 25 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens onder andere het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen (ingezonden 15 oktober 2010).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-497
Volledige titel: Vragen van de leden Elissen, Helder, Kortenoeven en Fritsma (allen PVV) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse Zaken over de vrijlating van Wesam al D., die in Amerika voor 25 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens onder andere het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen (ingezonden 15 oktober 2010).