Kamervraag 2010Z12351

Strafzaak tegen een journalist

Ingediend 7 september 2010
Beantwoord 28 september 2010 (na 21 dagen)
Indiener Tofik Dibi (GL)
Beantwoord door
Onderwerpen cultuur en recreatie media recht strafrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2010Z12351.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-67.html
1. De Pers, 3 september 2010.
  • Vraag 1
    Kent u het bericht «Wilders deed geen aangifte tegen Brussen»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Klopt het dat het Openbaar Ministerie (OM) niet op basis van de aanklacht van de heer Wilders, maar zelfstandig is overgegaan tot het sommeren van het verwijderen van het gewraakte bericht en het verhoren van de genoemde journalist? Zo ja, deelt u de mening dat de indruk die het OM in haar persbericht wekte namelijk dat zij handelde op basis van een aanklacht van de heer Wilders, ongelukkig en misleidend is? Zo nee, waarom niet?

    Zie mijn antwoord op vraag 1 van het lid Van der Ham van uw Kamer (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2010–2011, nr. 65).

  • Vraag 3
    Bent u tevens bekend met het bericht «Maar wie is @ dan?»?1

    Ja.

  • Vraag 4
    Hoe oordeelt u over de analyse van de geciteerde hoogleraar strafrecht dat het de rechterlijke macht en het OM ontbreekt aan duidelijk inzicht in de normen rondom het gebruik van nieuwe media? Deelt u de mening dat er behoefte is aan specialisatie, met name bij uitingsdelicten en privacy-inbreuken? Zo ja, welke maatregelen neemt u om deze nodige kennis bij de rechterlijke macht en het OM te versterken? Zo nee, waarom niet?

    Onbekend is welke analyse ten grondslag ligt aan de uitspraak van de in het artikel in de Pers van 3 september 2010 geciteerde hoogleraar. Ik heb kennisgenomen van diens mening dat de normen op internet vrij onbekend zouden zijn bij magistraten. De Nederlandse strafwetgeving is ook van toepassing op het gebruik van internet. Daar komt bij dat de gebruiksregels (inclusief de grenzen van de uitingsvrijheid) en het modereergedrag per weblog, forum of chatroom sterk kunnen verschillen. De vraag of specifieke gedragingen strafbaar zijn, zal steeds moeten worden bezien tegen de achtergrond van het geldend recht, de gebruikersvoorwaarden van het individuele communicatiemedium, de mate waarin uitingen openbaar zijn en hetgeen in de maatschappij als onbetamelijk wordt ervaren.
    Het OM werkt aan het verbeteren van het inzicht en de kennis van het gebruik van nieuwe media. Het gebruik van nieuwe media leidt in dat verband voortdurend tot rechtsvragen, die door het OM ter beoordeling aan de rechter kunnen worden voorgelegd. Het is aan de rechter om waar nodig het normenkader verder in te vullen. De onderhavige materie kwalificeert volgens de Raad voor de Rechtspraak (RvdR) niet als specialistisch of bijzonder ingewikkeld waardoor naar mening van de RvdR specialisatie, met name bij uitingsdelicten en privacy-inbreuken, niet nodig is.

  • Mededeling - 24 september 2010

    Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) over de strafzaak tegen een journalist (ingezonden 7 september 2010) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie ontvangen is. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2010Z12351
Volledige titel: Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister van Justitie over de strafzaak tegen een journalist (ingezonden 7 september 2010).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-67
Volledige titel: Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister van Justitie over de strafzaak tegen een journalist (ingezonden 7 september 2010).