77,3 %
22,7 %

CDA

PVV

Volt

D66

NSC

VVD

DENK

SGP

PvdD

BBB

CU

SP

GroenLinks-PvdA

JA21

FVD


Nr. 20 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID GRINWIS C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 19

Ontvangen 9 april 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel D, wordt «met ingang van 1 mei 2027» vervangen door «met ingang van 1 mei 2029».

II

Na artikel IV wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IVa

Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zendt binnen drie jaar na inwerkingtreding van artikel III aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten te verlengen tot 1 mei 2029 in plaats van 1 mei 2027.

De regering zet in op het verlengen van de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten met drie jaar tot 1 mei 2027. Indieners zijn van mening dat nu reeds is te voorzien dat over drie jaar er nog steeds noodzaak is om huurders te beschermen tegen grote huurprijsstijgingen, aangezien de schaarste aan (huur)woningen over drie jaar waarschijnlijk nog verder zal zijn toegenomen.

Daarom stellen indieners voor de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten te verlengen van drie naar vijf jaar. In paragraaf 3.1 van de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel is reeds beargumenteerd waarom voorliggend wetsvoorstel een gerechtvaardigde inbreuk op het eigendomsrecht is. De verlenging van voorliggend wetsvoorstel tot een periode van vijf jaar is in lijn met deze paragraaf en is eerder gebruikt bij ingrepen in de volkshuisvesting, zoals bij de opkoopbescherming.

Ook wordt een artikel ingevoegd op grond waarvan het wetsvoorstel naar verwachting in 2027 zal worden geëvalueerd, ruim op tijd voor besluitvorming over eventuele verlenging van deze wet.

Grinwis De Hoop Vedder Paternotte Welzijn