Kamerstuk 36487-4

Reactie op verzoek commissie over de beoogde leenfaciliteit voor TenneT en eventuele externe adviezen met betrekking tot de keuze voor de leenfaciliteit en de voorwaarden

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiƫn (IXB) voor het jaar 2024 (Eerste incidentele suppletoire begroting inzake lening TenneT)

Gepubliceerd: 22 januari 2024
Indiener(s): Steven van Weyenberg (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36487-4.html
ID: 36487-4

Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 januari 2024

De vaste commissie voor Financiën heeft mij in haar brief van 17 januari 2024 verzocht om een technische briefing te verzorgen over de beoogde leenfaciliteit voor TenneT (Kamerstuk 36 487). Daarnaast heeft de commissie mij verzocht om eventuele externe adviezen die ik heb betrokken bij mijn afwegingen bij de keuze voor de leenfaciliteit en de voorwaarden daarvan met de Kamer te delen.

Ik ben graag bereid een technische briefing te verzorgen en verleen mijn ambtenaren toestemming voor deelname hieraan. De technische briefing vindt plaats op dinsdag 23 januari aanstaande van 17.00 uur tot 18.30 uur. Voor mijn afweging rondom dit besluit heb ik ook informatie gebruikt die als bedrijfsvertrouwelijk is gekwalificeerd. Om de Kamer deze informatie ook toe te kunnen lichten, verzoek ik de Kamer de technische briefing gedeeltelijk vertrouwelijk te houden.

Gedurende het proces is de staat doorlopend geadviseerd door een financieel en juridisch adviseur. De adviseurs hebben als onderdeel van de brede advisering verschillende, korte presentaties met de staat gedeeld. Deze presentaties hebben niet het karakter van een op zichzelf staand advies. Ik heb op basis van het verzoek van uw Kamer deze presentaties vertrouwelijk ter inzage gelegd1. De adviezen van de adviseurs zijn verwerkt in zowel het met uw Kamer gedeelde toetsingskader als de beslisnota’s die in gelakte vorm met uw Kamer zijn gedeeld. Voorafgaand aan de besluitvorming hebben de adviseurs op de inhoud van het toetsingskader en de beslisnota’s een feitelijke toets gedaan. Ik heb de ongelakte versies van de beslisnota’s vertrouwelijk ter inzage gelegd in uw Kamer2.

De Eerste Kamer ontvangt een afschrift van deze brief en in de Eerste Kamer zullen de betreffende stukken eveneens vertrouwelijk ter inzage worden gelegd.

De Minister van Financiën, S.P.R.A. van Weyenberg