Kamerstuk 36415-5

Wetsvoorstel Verzamelwet SZW 2024 (Kamerstuk 36415) en anticiperen op wijzigingen IOAW/IOAZ

Dossier: Wijziging van enkele wetten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Verzamelwet SZW 2024)

Gepubliceerd: 15 september 2023
Indiener(s): Carola Schouten (viceminister-president , minister zonder portefeuille sociale zaken en werkgelegenheid) (CU)
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36415-5.html
ID: 36415-5

Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR ARMOEDEBELEID, PARTICIPATIE EN PENSIOENEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 september 2023

Heden is door Zijne Majesteit de Koning het wetsvoorstel Verzamelwet SZW 2024 aan uw Kamer aangeboden (Kamerstuk 36 415). Het wetsvoorstel bevat onder meer twee kleine, inhoudelijke wijzigingen van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). Vanaf heden kan worden geanticipeerd op de inwerkingtreding van deze wijzigingen, die begunstigend zijn. Dit licht ik hieronder toe.

Bij twee eerdere wijzigingen van de Participatiewet zijn de doelgroepen van de IOAW en de IOAZ onbedoeld buiten beschouwing gelaten.1 De Verzamelwet herstelt dit. De eerste voorgestelde wijziging regelt dat bij een gedwongen opname op grond van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg of de Wet zorg en dwang – net zoals bij vrijwillige opname in een ggz-instelling – het recht op een IOAW- of IOAZ-uitkering behouden blijft. De voorgestelde wijziging staat in onderdeel A van artikelen XII en XIII van het wetsvoorstel. De tweede voorgestelde wijziging regelt dat mensen die een IOAW- of IOAZ-uitkering ontvangen, behoren tot de doelgroep loonkostensubsidie en in deeltijd werken, in aanmerking kunnen komen voor de nieuwe (gedeeltelijke) vrijlating van arbeidsinkomsten. De voorgestelde wijziging staat in onderdeel B van artikelen XII en XIII van het wetsvoorstel. Beide wijzigingen zullen terugwerken tot 1 januari 2023.

Nu kan worden geanticipeerd op de inwerkingtreding van deze wijzigingen, kunnen gemeenten vooruitlopend op de inwerkingtreding van het wetsvoorstel de bovengenoemde uitkeringen c.q. vrijlating toekennen, ook voor eerdere maanden in 2023. Hiermee wordt erkend dat de doelgroepen eerder onbedoeld buiten beschouwing zijn gelaten en zo snel mogelijk moeten worden begunstigd.

Bovendien wordt hierbij aangesloten op de huidige uitvoering van de Participatiewet.2 Ik zal gemeenten hierover informeren via het

Gemeentenieuws van SZW.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten