Gepubliceerd: 18 december 2023
Indiener(s): Carola Schouten (viceminister-president , minister zonder portefeuille sociale zaken en werkgelegenheid) (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XV-62.html
ID: 36410-XV-62

Nr. 62 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR ARMOEDEBELEID, PARTICIPATIE EN PENSIOENEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2023

De Algemene Rekenkamer en de Auditdienst Rijk rapporteren al enkele jaren over herhaalde bevindingen bij de Rijksdienst Caribisch Nederland – unit SZW op Bonaire («de RCN-unit SZW»). Deze bevindingen betreffen de onrechtmatigheid van de uitvoering van de uitkeringsregelingen. In dit kader zijn tekortkomingen geconstateerd zowel in de uitvoering en inrichting van het financieel beheer als in de ICT-ontwikkeling van de applicaties die de rechtmatigheid zouden moeten ondersteunen.

Naar aanleiding van de bevindingen hebben in april 2023 twee externe experts, gespecialiseerd in financieel beheer en ICT-ontwikkeling, de RCN-unit SZW bezocht om een grondige analyse te maken van de knelpunten die aan de bevindingen ten grondslag liggen. Zij hebben de situatie geanalyseerd en een plan van aanpak opgesteld voor structurele verbeteringen op het vlak van financieel beheer en ICT-ontwikkeling. Hierbij is ook gekeken naar de governance tussen de RCN-unit SZW en de directie Werknemersregelingen van mijn ministerie. De te nemen verbeteracties zijn beschreven in het rapport «Nos ta sigui huntu na un manera responsable – Samen verantwoord verder». Hierbij bied ik u dit rapport aan. Het rapport vormt de basis voor een verbetertraject dat reeds in gang is gezet.

Het rapport identificeert verschillende factoren die bijdragen aan de gebreken, waaronder verouderde dossiers (afkomstig van vóór 10-10-’101), een deels nog handmatige werkwijze, onvoldoende ondersteuning van werkprocessen door de ICT waardoor workarounds noodzakelijk zijn, het ontbreken van essentiële ondersteunende staffuncties binnen de organisatie, en medewerkers die (nog) niet volledig zijn toegerust voor hun taken.

De opvolging van het rapport vereist zowel incidentele als structurele extra inzet, zowel bij de RCN-unit SZW op Bonaire als bij het ministerie in Den Haag. De verwachting is dat het meerdere jaren zal duren voordat alle voorgestelde verbeteracties met betrekking tot het financieel beheer en de ICT-ontwikkeling zijn geïmplementeerd en «de basis op orde is».

Naast het implementeren van de voorgestelde verbeteracties gaat het reguliere werk van de RCN-unit SZW onverminderd door, waarbij het verstrekken van uitkeringen een prioriteit blijft. Tegelijkertijd zijn er politieke en bestuurlijke ambities die in de komende jaren extra inzet van de RCN-unit SZW vereisen. Al met al staat de RCN-unit SZW voor een grote opgave in de komende jaren.

Ik heb er vertrouwen in dat de voorgestelde verbeteracties zullen bijdragen aan het oplossen van de geconstateerde tekortkomingen op het gebied van financieel beheer en ICT-ontwikkeling in de komende periode.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten