Kamerstuk 36410-XIII-8

Amendement van het lid Erkens c.s. over middelen voor het tegengaan van netcongestie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 10 oktober 2023
Indiener(s): Silvio Erkens (VVD), Pieter Grinwis (CU), Derk Boswijk (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XIII-8.html
ID: 36410-XIII-8

Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID ERKENS C.S.

Ontvangen 10 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering wordt het ontvangstenbedrag verhoogd met € 100.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 100.000 x € 1.000).

Toelichting

Op dit moment is er sprake van netcongestie op veel plekken in Nederland. Dit zorgt voor steeds hogere maatschappelijke kosten en negatieve effecten. De structurele oplossing van de uitbouw van meer netinfrastructuur zal jaren duren. Indieners constateren echter dat er op de korte termijn onvoldoende gebeurt om meer ruimte vrij te spelen op het stroomnet en dat meer onorthodoxe maatregelen nodig zijn. Hiermee zorgen we dat er meer woningen gebouwd kunnen worden, de economie in verschillende provincies weer meer ruimte krijgt, en dat de energietransitie niet stagneert. Met dit amendement willen indieners € 100 miljoen vrijmaken om in 2024 te beginnen met het snel vrijspelen van ruimte op het stroomnet. Dit geld kan ingezet worden op de volgende drie sporen:

  • Het ondersteunen van het verlichten van netcongestie op bedrijventerreinen door onder andere de uitrol van smart energy hubs te ondersteunen alsook handelingsperspectief te creëren voor ondernemers. Dit kan zowel op individuele oplossingen gericht zijn alsook collectieve energiehubs. Er zal ook hulp geboden worden aan bedrijventerreinen om inzicht te krijgen in hoe vraag en aanbod beter bij elkaar gebracht kan worden.

  • Het opzetten van een competitie voor innovatieve oplossingen voor netcongestie in de samenleving waarbij de beste innovaties middelen/mankracht beschikbaar krijgen gesteld om op te schalen.

  • Het inrichten van een subsidie om de onrendabele top voor flexcapaciteit te kunnen subsidiëren. Deze regeling moet beschikbaar komen in gebieden waar de nood het hoogst is doordat netverzwaring nog jaren gaat duren. Hierbij kunnen ondernemers die meerjarig flexibiliteit leveren deelnemen aan de tender.

Het gaat nu om een eenmalig budget en het volgende kabinet zal moeten besluiten of de overheid dit structureel gaat uitvoeren. De dekking komt volledig uit het vrijgevallen bedrag van de garantie op Porthos.

Erkens Grinwis Boswijk