Kamerstuk 36410-XIII-21

Gewijzigd amendement van de leden Kröger en Boucke ter vervanging van nr. 10 over middelen voor een kwaliteitsbudget

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 12 oktober 2023
Indiener(s): Suzanne Kröger (GL), Raoul Boucke (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XIII-21.html
ID: 36410-XIII-21
Origineel: 36410-XIII-10
Wijzigingen: 36410-XIII-27

Nr. 21 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN KRÖGER EN BOUCKE TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 10

Ontvangen 12 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering wordt het ontvangstenbedrag verhoogd met € 25.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering worden het verplichtingenbedrag en het uitgaven bedrag verhoogd met € 25.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt € 25.000.000 gereserveerd voor een kwaliteitsbudget voor het herstellen en versterken van de ecologie en landschapskwaliteit bij en rondom projecten voor hernieuwbare energie op land.

Windparken en zonneparken op land helpen bij een schone energievoorziening en bij het beperken van klimaatverandering. In sommige gevallen is de kwaliteit van de natuur zo fragiel, dat er geen wind- of zonnepark kan worden aangelegd in de omgeving. Waar dat nog wel kan, kunnen projecten zorgen voor negatieve effecten op de natuur. Zo sterven er jaarlijks duizenden vogels als gevolg van een botsing met de mast of wieken van een windturbine. Hoewel verkeer, katten en de landbouw een grotere bedreiging zijn voor vogels, is indiener van mening dat elke dode vogel er één te veel is en voorkomen moet worden. Zonneparken kunnen de biodiversiteit ook veranderen, vooral doordat de beperktere lichtinval op de bodem zorgt voor een andere vochthuishouding. Met de juiste maatregelen kunnen zonneparken juist de biodiversiteit in een gebied verbeteren.

Ontwikkelaars van energieprojecten die willen inzetten op het verbeteren van de ecologie en landschapskwaliteit kunnen dat vaak niet vanwege een gebrek aan financiële ruimte. De middelen die middels dit amendement ter beschikking komen, kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om windparkeigenaren te compenseren wanneer zij de turbines uitzetten om vogelslachtoffers te voorkomen. Ook kunnen de middelen ingezet worden om natuur/landschap in de omgeving van een project te versterken, bijvoorbeeld door meer en meer diverse flora te planten rondom het project. Een financieel instrumentarium dat ruimtelijke kwaliteit in energieprojecten faciliteert vergroot bovendien de kans op draagvlak voor nieuwe zonne- en windparken op land en bevordert een zorgvuldige ontwikkeling hiervan in de complexere regionale zoekgebieden die nu nog resteren.

In 2021 werd reeds de motie Boucke c.s. over een kwaliteitsbudget aangenomen (Kamerstuk 32 813, nr. 726). Op 15 juni jl. is de motie Kröger/Boucke aangenomen die de regering verzoekt om in de EZK-begroting 2024 een post op te nemen voor een kwaliteitsbudget voor projecten voor hernieuwbare energie, (Kamerstuk 36 350 XIII, nr. 5). Het budget is in de huidige begroting echter niet geregeld. Dit amendement regelt daarom dat € 25 miljoen wordt vrijgemaakt voor een kwaliteitsbudget. Dit budget wordt in 2024 juridisch verplicht en vervolgens door het departement in een kasritme gezet. Dekking wordt gevonden in de begrotingsreserve duurzame energie.

Kröger Boucke