Kamerstuk 36410-XIII-12

Amendement van de leden Boswijk en Erkens over verlenging van extra budget voor de ISDE regeling

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 10 oktober 2023
Indiener(s): Derk Boswijk (CDA), Silvio Erkens (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XIII-12.html
ID: 36410-XIII-12

Nr. 12 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BOWSIJK EN ERKENS

Ontvangen 10 oktober

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering wordt het ontvangstenbedrag verhoogd met € 40.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 40.000 (x € 1.000).

Toelichting

In 2019 is met het amendement Agnes Mulder c.s. (Kamerstuk 35 300-XIII-16) € 100 miljoen beschikbaar gemaakt binnen de ISDE als investeringssubsidie voor investeringen in duurzame energie door in het bijzonder het MKB. Met deze middelen moest specifiek een extra stimulans worden gegeven aan de opwekking van hernieuwbare elektriciteit door het MKB door projecten op het gebied van kleinschalig op zon-pv op daken en kleine houten windmolens. Deze regeling houdt echter eind 2023 op, terwijl er dan naar verwachting nog zo’n € 40 miljoen beschikbaar zal zijn.

Dit amendement zorgt ervoor dat het nog resterende budget van € 40 miljoen euro onder dezelfde voorwaarden die op dit moment gelden beschikbaar blijft voor de ISDE regeling in de jaren 2024–2026. Met deze middelen wordt de opwekking van hernieuwbare elektriciteit door het MKB gestimuleerd. Het gaat daarbij specifiek om twee type projecten gericht op zon-pv op daken en kleine houten windmolens binnen het MKB.

De dekking wordt gevonden in de begrotingsreserve Duurzame energie. De Minister wordt verzocht om bij de 1e suppletoire begroting de ontvangsten en uitgaven evenredig te verdelen over de jaren waarin de regeling open wordt gesteld.

Boswijk Erkens