Gepubliceerd: 18 december 2023
Indiener(s): Kajsa Ollongren (minister defensie) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-X-21.html
ID: 36410-X-21

Nr. 21 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2023

In overeenstemming met de Comptabiliteitswet 2016 informeer ik u met deze brief over de nu voorziene overschrijdingen (uitgaven, ontvangsten en/of verplichtingen) op begrotingsartikelniveau, die na het vaststellen van de tweede suppletoire begroting 2023 zijn geconstateerd.

Aangezien de begrotingsuitvoering van zowel de reguliere bedrijfsvoering als van de lopende missies doorgaat tot de sluiting van de kassen op 31 december en ik u nu reeds over de uitkomst moet informeren, berusten de bedragen op de huidige verwachtingen. De definitieve realisatiestanden zullen worden opgenomen en toegelicht in de Slotwet.

Artikel 1. Inzet

Hogere Uitgaven

Naar verwachting zullen de uitgaven voor de militaire steun aan Oekraïne met circa € 100 miljoen hoger uitvallen dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd verwacht dat deze steunuitgaven in 2024 zouden plaatsvinden.

Deze uitgaven worden aangegaan voor de onvoorziene afdracht BTW voor aanschaf munitie (€ 26 miljoen), voor de brandstof voorziening Oekraïne (€ 17 miljoen), voor het sneller leveren van kleding en uitrusting en voor de overige uitgaven voor commerciële verwerving en directe aanschaf van materieel dat is bestemd voor Oekraïne. Internationale ontwikkelingen zullen mogelijk ook na verzending van deze brief in 2023 kunnen leiden tot nog onvoorziene uitgaven.

Hogere Ontvangsten

De ontvangsten zullen naar verwachting € 50 miljoen hoger uitvallen dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Dit is het gevolg van een groter aantal mogelijkheden om samen te werken met de internationale partnerlanden dan vooraf was voorzien.

Art 3. Koninklijke Landmacht

Hogere uitgaven en hogere verplichtingen

De uitgaven en verplichtingen zullen naar verwachting circa € 10 miljoen hoger uitvallen dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Dit is het gevolg van de hogere uitgaven en verplichtingen eigen personeel (€ 5 miljoen) voor met name reservisten en oefentoelage en hogere uitgaven en verplichtingen voor overige materiële exploitatie (€ 5 miljoen) omdat de facturering van diverse posten zoals de bijdrages aan kennisinstituten en betalingen voor overige materiele uitgaven sneller verloopt dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd verwacht.

Artikel 4. Koninklijke Luchtmacht

Hogere verplichtingen

De verplichtingen zullen naar verwachting € 80 miljoen hoger uitvallen dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. De hogere verplichtingen zijn een gevolg van inhuur flexibele capaciteit (27 miljoen) voor onderhoudswerkzaamheden, van hogere uitgaven salarissen van reservisten (5 miljoen) en het aangaan van contracten voor opdrachten en bijdrages aan kennisinstituten.

Hogere ontvangsten

De ontvangsten zullen naar verwachting circa € 8 miljoen hoger uitvallen dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Dit komt mede door een uitgestelde betaling van Eindhoven Airport voor medegebruik, verkregen subsidie voor European Civil Protection and Humanitatrian Air Operations en hogere teruggave uit het Foreign Military Sales (FMS) Holding Accounts (aanschaf van militair materieel, via de Amerikaanse overheid) als gevolg van Case Closures.

Artikel 5. Koninklijke Marechaussee

Hogere verplichtingen

De verplichtingen zullen naar verwachting circa € 5 miljoen hoger uitvallen dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. De hogere verplichtingen zijn het gevolg van het aangaan van nieuwe meerjarige inhuurcontracten voor onder meer het inhuren van IT specialisten.

Artikel 7. Commando Materieel en IT

Hogere uitgaven

De uitgaven zullen naar verwachting circa € 10 miljoen hoger uitvallen dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Dit is het gevolg van € 4 miljoen hogere overige materiele uitgaven voor innovatie, € 1 miljoen diverse kleinere uitgaven en € 5 miljoen hogere uitgaven voor dienstreizen en het HR ecosysteem.

Hogere verplichtingen

De verplichtingen zullen naar verwachting circa € 56 miljoen hoger uitvallen dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. De hogere verplichtingen zijn het gevolg van inhuur van IT-specialisten en Inkoopdienstverlening (€ 31 miljoen), innovatieprojecten (€ 15 miljoen), voor dienstreizen en het HR ecosysteem (€ 5 miljoen) en overige materiele verplichtingen (€ 5 miljoen).

Artikel 8. Defensie Ondersteuningscommando

Hogere verplichtingen

De verplichtingen zullen naar verwachting circa € 45 miljoen hoger uitvallen dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Dit is het gevolg van eerder afgesloten contracten en hogere uitgaven en verplichtingen voor onder andere geneeskundige goederen, opleidingen en formatie.

Artikel 9. Algemeen

Hogere uitgaven en verplichtingen

De uitgaven en verplichtingen zullen naar verwachting circa € 10 miljoen hoger uitvallen dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Dit komt onder meer door een hogere bijdrage aan de kennisinstituten en internationale samenwerking en schadeloosstellingsregelingen.

De Minister van Defensie, K.H. Ollongren