Kamerstuk 36387-17

Amendement van het lid Postma over compensatie aan individuele huishoudens bij wie bij de overgang naar warmtelevering het ‘niet meer dan anders’-principe niet goed wordt nageleefd

Dossier: Wijziging van de Omgevingswet, de Gaswet en de Warmtewet in verband met gemeentelijke instrumenten voor de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie)

Gepubliceerd: 10 april 2024
Indiener(s): Wytske de Pater-Postma (CDA)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36387-17.html
ID: 36387-17

Nr. 17 AMENDEMENT VAN HET LID POSTMA

Ontvangen 10 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan artikel IIA wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

C

Na hoofdstuk 8 wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidende:

Hoofdstuk 8a. Compensatie overgang levering warmte

Artikel 30. Compensatie overgang levering warmte

  • 1. Onze Minister kent op verzoek van een verbruiker die eigenaar of gebruiker is van een gebouw in een gebied waar het gebruik van gas als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Gaswet als warmtevoorziening van gebouwen is uitgesloten ten gunste van de levering van warmte, deze verbruiker een tegemoetkoming toe, als deze aantoont dat hij door de levering van warmte hogere kosten heeft dan de integrale kosten die hij zou moeten maken voor het verkrijgen van dezelfde hoeveelheid warmte bij het gebruik van gas als energiebron.

  • 2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld met betrekking tot het verzoek om, de berekening van de hoogte van en de uitkering van de vergoeding, bedoeld in het tweede lid.

  • 3. De voordracht voor een krachtens het tweede lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

Toelichting

In de wet wordt gerefereerd aan het feit dat huishoudens gemiddeld genomen «niet meer dan anders» mogen betalen voor warmte.

In de praktijk blijkt dat het moeilijk is voor individuele burgers om hun recht te halen als blijkt dat ze wel degelijk meer betalen dan ze deden vanuit de overstap van gas naar warmte. Gebruikers moeten hun recht kunnen halen als blijkt dat na de overstap ze toch «meer dan anders betalen». Met name bij kleinere appartementen die weinig gas gebruiken blijkt de overstap vaak duurder vanwege het hogere vastrechttarief in verhouding tot de variabele kosten.

Dit amendement voorziet dat wanneer bij de levering van warmte het «niet meer dan anders»-principe niet goed wordt nageleefd ten aanzien van individuele huishoudens die onder de aanwijsbevoegdheid over zijn gegaan op een warmtenet, deze huishoudens daartoe op verzoek compensatie verkrijgen. Deze regel geldt alleen in de situatie als een wijk/gebied aangewezen is om van het gas af te gaan en niet voor nieuwbouwwijken die direct op een warmtenet zijn aangesloten.

Postma