Kamerstuk 36333-5

Verzoek tot spoedige behandeling van de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen

Dossier: Regels inzake een wettelijke taak van gemeenten om opvangvoorzieningen voor asielzoekers mogelijk te maken (Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen)

Gepubliceerd: 28 maart 2023
Indiener(s): Eric van der Burg (staatssecretaris justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: bestuur gemeenten immigratie migratie en integratie
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36333-5.html
ID: 36333-5

Nr. 5 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2023

Op 28 maart 2023 is het voorstel voor een wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen («Spreidingswet») bij uw Kamer ingediend (Kamerstuk 36 333).

Dit wetsvoorstel beoogt bij te dragen aan het oplossen van de crisis in de asielopvang om te komen tot een duurzaam en stabiel opvanglandschap met afdoende opvangplaatsen voor de aan het vraagstuk inherente wisselende opvangbehoefte. Uitgegaan wordt van solidariteit tussen gemeenten, een eerlijke en evenwichtige spreiding over het land, zoveel mogelijk vrijwillig ter beschikking stellen van opvangplaatsen en het voorkomen van crisisnoodopvang.

Gelet op de maatschappelijke noodzaak om binnen zeer afzienbare termijn van deze regeling, als ook de Staten-Generaal daarmee akkoord gaat, gebruik te kunnen maken, wil ik graag verzoeken de behandeling van dit wetsvoorstel met voorrang ter hand te nemen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg