100,0 %
0,0 %

CU

SP

FVD

PvdD

BIJ1

Fractie Den Haan

DENK

Groep Van Haga

PvdA

PVV

D66

Volt

CDA

BBB

Omtzigt

SGP

VVD

JA21

GL


Nr. 34 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER LAAN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 13

Ontvangen 16 februari 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel I, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt een artikel» vervangen door «worden twee artikelen».

2. Na artikel 3.18a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3.18b. Grondslag voor tijdelijke verhoging normbedragen studiefinanciering

  • 1. Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat de normbedragen, genoemd in artikel 3.18, in studiejaren na het studiejaar 2023–2024 worden verhoogd met een bij die algemene maatregel van bestuur te bepalen bedrag.

  • 2. De voordracht voor een krachtens het eerste lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

II

Artikel II wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt na artikel 4.3 een artikel» vervangen door «worden na artikel 4.3 twee artikelen».

2. Na artikel 4.3a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4.3b. Grondslag voor tijdelijke verhoging basistoelage

  • 1. Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat het bedrag van de basistoelage, genoemd in artikel 4.3, in schooljaren na het schooljaar 2023–2024 wordt verhoogd met een bij die algemene maatregel van bestuur te bepalen bedrag.

  • 2. De voordracht voor een krachtens het eerste lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

Toelichting

Dit amendement geeft de regering de bevoegdheid om de normbedragen studiefinanciering op te hogen zonder dat daar een wetswijziging voor nodig is. Dit amendement maakt het mogelijk sneller en gemakkelijker in te spelen op onverwachte ontwikkelingen op het gebied van koopkracht in aanvulling op de reguliere indexatiesystematiek.

In de Wet studiefinanciering 2000 is in een eenmalige verhoging van de basisbeurs voor studiejaar 2023–2024 voorzien. Het amendement maakt het technisch mogelijk de tijdelijke verhoging van de basisbeurs zoals voorgesteld is door de leden van D66, CDA en CU mogelijk te maken voor latere studiejaren.1 De verhoging van de normbedragen komt bovenop de in artikel 3.18 opgenomen bedragen. De bedragen uit artikel 3.18 worden jaarlijks op grond van artikel 11.1 WSF 2000 op 1 januari geïndexeerd. Een verhoging op basis van dit artikel wordt niet geïndexeerd.

Een vergelijkbare regeling wordt getroffen voor de basistoelage voor leerlingen op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten.

De algemene maatregel van bestuur waarin dit wordt geregeld wordt vier weken voorgehangen bij beide Kamers der Staten-Generaal.

Van der Laan Peters Van der Graaf