Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID ALKAYA

Ontvangen 15 december 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel L, komt het voorgestelde artikel 34b, vierde lid, te luiden:

  • 4. In afwijking van het derde lid geldt voor transacties tot € 100 tussen particuliere personen of tussen een particulier persoon en een zakelijke rekening dat deze niet binnen de gezamenlijke voorziening gecombineerd worden.

Toelichting

In de Wet plan van aanpak witwassen wordt geregeld dat alle financiële transacties van € 100 of meer worden gemonitord op de manier zoals omschreven staat in deze wet. Indiener acht het ongewenst dat zo veel transacties onder de nieuwe wet vallen en dat de privacy van burgers zo grootschalig wordt aangetast. In amendement 36 228, nr. 6 is geregeld dat de grens van € 100 voor het combineren van gegevens in de gezamenlijke voorziening wordt verhoogd naar € 3.000.

Dit amendement voorziet in het gelijktrekken van de regimes die gelden voor transacties tussen particuliere personen enerzijds en transacties tussen een particulier persoon en een zakelijke rekening anderzijds, waarmee voor al deze transacties onder het grensbedrag geldt dat deze niet in de gezamenlijke voorziening gecombineerd kunnen worden.

Alkaya