Kamerstuk 36200-XVII-9

Amendement van het lid Amhaouch c.s. over het versterken van werknemers- en werkgeversorganisaties in de combinatie- en ontwikkelingslanden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2023


59,3 %
40,7 %

PVV

SGP

Volt

Omtzigt

JA21

Gündogan

DENK

FVD

BIJ1

VVD

PvdA

Groep Van Haga

SP

GL

CDA

CU

Fractie Den Haan

D66

BBB

PvdD


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID AMHAOUCH C.S.

Ontvangen 1 november 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Duurzame economische ontwikkeling, handel en investeringen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 3.000 (x € 1.000).

II

In artikel 1 Duurzame economische ontwikkeling, handel en investeringen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 3.000 (x € 1.000).

Toelichting

Indieners wensen met dit amendement 3 miljoen toe te kennen aan de middelen voor artikel 1.3 versterkte private sector en arbeidsmarkt in ontwikkelingslanden. Dekking wordt gevonden in de niet-juridisch verplichte uitgaven van 1.3.

De oorlog in Oekraïne heeft een enorme impact op ontwikkelingssamenwerking en de beschikbare middelen. In dit artikel is al 50 miljoen aangevuld voor de wederopbouw van infrastructuur in Oekraïne via het DRIVE-instrument. Het is van groot belang dat dit geld daarvoor beschikbaar gesteld is en daarvoor gebruikt gaat worden. Daarnaast is het versterken van de private sector en de arbeidsmarkt in ontwikkelingslanden van groot belang om SDG 8, waardig werk, hier te behalen en om te zorgen dat er toekomst perspectief in deze landen is. De impact op organisaties die zich primair richten op het versterken van vakbonden en werkgeversorganisaties en hiermee het maatschappelijk middenveld en SDG8 ondersteunen is zwaar geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Door het afbouwen van programma’s dreigt de duurzame versterking die door deze organisaties en Nederland is bewerkstelligd deels te worden vernietigd, met alle consequenties van dien.

Dit vraagt om extra ondersteuning aan maatschappelijke middenveldorganisaties. De met dit amendement vrijgemaakte middelen zijn bestemd voor het versterken van werknemers en werkgeversorganisaties in de combinatie- en ontwikkelingslanden om SDG 8 te bewerkstelligen, wat ook binnen de beleidsnota «Doen waar Nederland goed in is» wordt benadrukt en conform de motie Thijssen en Amhaouch over onderzoeken van additionele financiering voor capaciteitsversterking voor het voeren van de sociale dialoog.

Amhaouch Van der Lee Thijssen Hammelburg