Kamerstuk 36194-30

Amendement van het lid Pouw-Verweij c.s. over het waarborgen van een brede inhoudelijke afweging ten aanzien van elk van de te nemen maatregelen.

Dossier: Wijziging van de Wet publieke gezondheid in verband met de bestrijding van een epidemie van infectieziekten behorend tot groep A1, of een directe dreiging daarvan


47,3 %
52,7 %

VVD

D66

CDA

PvdD

Omtzigt

DENK

PvdA

BIJ1

FVD

Volt

SP

GL

BBB

JA21

Fractie Den Haan

CU

SGP

Groep Van Haga

PVV


Nr. 30 AMENDEMENT VAN HET LID POUW-VERWEIJ C.S.

Ontvangen 13 december 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel H, wordt het voorgestelde artikel 58b als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt na «toepassing van» ingevoegd «elk van».

2. In onderdeel c wordt «de bevoegdheden» vervangen door «een of meer van de bevoegdheden».

3. In onderdeel d wordt voor «geen alternatieven» ingevoegd «voor elk van de toe te passen bevoegdheden».

Toelichting

Maatregelen die tijdens een epidemie worden ingezet, kunnen een zware inbreuk maken op fundamentele rechten en vrijheden. De beperkingen brengen psychosociaal, maatschappelijk en economisch zware, onwenselijke neveneffecten teweeg. Bij het toepassen van iedere maatregel dient dan ook te worden gewaarborgd dat een brede inhoudelijke afweging plaatsvindt die zich expliciet richt op de situatie waarin deze wordt ingezet. Deze brede afweging ziet ook op mogelijke neveneffecten. Dit amendement regelt dat het parlement voor elke maatregel de brede inhoudelijke afweging kan beoordelen die ten grondslag ligt aan het uitoefenen van een bevoegdheid in de Wpg, alvorens het licht voor het kabinet op groen gaat.

Momenteel wordt de Kamer op grond van artikel 58c over elke ministeriële regeling gehoord (met een week blokkeringsrecht). Dat gaat niet per maatregel. Een enkele ministeriële regeling kan verschillende maatregelen bevatten waarover de Kamer vervolgens opvattingen kan geven. De beoogde toevoeging in artikel 58b zorgt voor een precisering dat die afweging en de toelichting hierop voor elk van de maatregelen moet worden gemaakt. De toelichting geeft dan per maatregel afzonderlijk aan hoe deze weging plaatsvindt.

Pouw-Verweij Agema Van der Staaij Van der Plas