Kamerstuk 36094-21

Gewijzigd amendement van het lid Beckerman ter vervanging van nrs. 13 en 14 over uitbreiding van juridische ondersteuning en bouwkundig en financieel advies

Dossier: Wijziging van het voorstel van wet tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen (novelle verbetering uitvoerbaarheid)


99,3 %
0,7 %

Groep Van Haga

CU

PvdD

PvdA

FVD

SGP

GL

CDA

Volt

VVD

D66

Fractie Den Haan

BBB

SP

JA21

DENK

PVV

Omtzigt

BIJ1


Nr. 21 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID BECKERMAN TER VERVANGING VAN DIE GEDRUKT ONDER NRS. 13 EN 14

Ontvangen 8 december 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Het in artikel I, onderdeel I, voorgestelde artikel 13n komt te luiden:

Artikel 13n

  • 1. Als een bijzonder doeleinde als bedoeld in artikel 37b van de Wet op de rechtsbijstand waarvoor het bestuur van de raad voor rechtsbijstand, bedoeld in artikel 2 van de Wet op de rechtsbijstand, subsidie verstrekt, wordt aangemerkt, het door de eigenaar van een gebouw:

    • a. indienen van een zienswijze in het kader van de aanvraag om vergoeding van schade bij het Instituut en de afwikkeling van schade en leveren van inbreng bij de voorbereiding van een versterkingsbesluit na ontvangst van de beoordeling, bedoeld in artikel 13i, derde lid, en de uitvoering van de versterkingsmaatregelen;

    • b. maken van bezwaar of het instellen van beroep tegen een besluit van het Instituut of van Onze Minister op grond van deze wet.

  • 2. Het inroepen van advies van een bouwkundige of financiële deskundige in het kader van het verlenen van rechtsbijstand, bedoeld in het eerste lid, wordt aangemerkt als een bijzonder doeleinde waarvoor het bestuur van de raad voor rechtsbijstand met het oog op de verlening van rechtsbijstand een subsidie verstrekt als bedoeld in artikel 37c van de Wet op de rechtsbijstand.

  • 3. Het Instituut verstrekt aan de eigenaar van een gebouw een vergoeding voor de kosten die hij maakt voor bouwkundig en financieel advies ten behoeve van het indienen van een zienswijze in het kader van de aanvraag om vergoeding van schade en de afwikkeling van schade, indien dit advies niet wordt ingeroepen in het kader van het verlenen van rechtsbijstand.

  • 4. Onze Minister verstrekt aan de eigenaar van een gebouw een vergoeding voor de kosten die hij maakt voor bouwkundig en financieel advies ten behoeve van het leveren van inbreng bij de voorbereiding van een versterkingsbesluit na ontvangst van de beoordeling, bedoeld in artikel 13i, derde lid, en de uitvoering van de versterkingsmaatregelen, indien dit advies niet wordt ingeroepen in het kader van het verlenen van rechtsbijstand.

  • 5. Bij regeling van Onze Minister worden nadere regels gesteld over het verstrekken van de vergoeding, bedoeld in het derde en vierde lid.

II

In artikel I, onderdeel J, wordt na «de artikelen 37b en 37c van de Wet op de rechtsbijstand» toegevoegd «, en vergoedingen op grond van artikel 13n, derde en vierde lid».

Toelichting

In aanvulling op artikel 13n, zoals opgenomen in het wetsvoorstel, regelt dit amendement de subsidiëring respectievelijk vergoeding voor juridische, bouwkundige en financiële bijstand bij de schadeafhandeling en bij versterking ook in de volgende gevallen (artikel 13n, eerste lid, onderdeel a):

  • in de voorfase van de schadeafhandeling bij het indienen van een zienswijze. Een dergelijke procedure wordt alleen gevolgd in complexe gevallen. Voor eenvoudige aanvragen is deze bijstand derhalve niet voorzien;

  • bij de afwikkeling van de schade;

  • in de voorfase van het versterkingsproces, vanaf het moment dat de beoordeling is ontvangen;

  • bij de uitvoering van de versterkingsmaatregelen.

De bouwkundige en financiële bijstand kan worden ingeroepen:

  • 1. in het kader van het verlenen van rechtsbijstand door een advocaat (artikel 13n, tweede lid), en

  • 2. buiten dat verband (artikel 13n, derde en vierde lid).

Het is dus niet nodig om hiervoor een advocaat in te schakelen. Dit laatste sluit niet uit dat een advocaat alsnog in een later stadium wordt ingeschakeld en in het kader van het verlenen van rechtsbijstand opnieuw om bouwkundig of financieel advies vraagt, wat voor vergoeding in aanmerking komt op grond van het tweede lid.

In het eerste geval worden de kosten vergoed door de raad voor rechtsbijstand en stelt de raad voor rechtsbijstand daarvoor de regels vast (artikel 13n, eerste en tweede lid).

In het tweede geval, waarbij dus geen sprake is van rechtsbijstand, worden de kosten vergoed door het IMG (bij schade) en de NCG (bij versterken) en stelt de Minister van Economische Zaken en Klimaat daarvoor de regels vast (artikel 13n, derde tot en met vijfde lid).

Beckerman