Kamerstuk 36094-14

Amendement van het lid Beckerman over uitbreiding van de vergoedingen voor bouwkundig en financieel advies

Dossier: Wijziging van het voorstel van wet tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen (novelle verbetering uitvoerbaarheid)


Nr. 14 AMENDEMENT VAN HET LID BECKERMAN

Ontvangen 30 november 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel I, wordt het voorgestelde artikel 13n als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «Het maken van bezwaar» vervangen door «Bouwkundig en financieel advies ten behoeve van de aanvraag om vergoeding van schade en de afwikkeling van schade, of van het maken van bezwaar».

2. In het tweede lid wordt «in het kader van» vervangen door «, in het kader van het voorbereiden van een versterkingsbesluit en de uitvoering van de versterkingsmaatregelen of van».

Toelichting

Het kabinet heeft in de novelle delen van artikel 13n geschrapt.

Met dit amendement beoogt de indiener wettelijk te waarborgen dat gedupeerden recht hebben op een vergoeding voor de kosten van bouwkundig en financieel advies. Dit geldt zowel in de fase waarin een aanvraag voor schadevergoeding wordt gedaan en tijdens de afwikkeling van schade als in de fase waarin een versterkingsbesluit wordt voorbereid en de versterkingsmaatregelen worden uitgevoerd.

Het kabinet legitimeert het schrappen met het argument dat deze ondersteuning in praktijk al bestaat. Dit argument is om meerdere redenen problematisch. Allereerst omdat de wet veel meer zaken regelt die in praktijk al gebeuren. Als dit argument consequent zou worden gebruikt kan een groot deel van de wet worden geschrapt. Juist het opnemen in de wet geeft gedupeerden meer zekerheden. Bovendien werken bestaande regelingen in praktijk nog onvoldoende. Dit komt onder andere doordat bewoners eerst zelf kosten moeten maken en pas na afloop van een procedure weten of deze wel of niet worden vergoed.

Beckerman