Gepubliceerd: 1 juli 2022
Indiener(s): Paul van Meenen (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36083-3.html
ID: 36083-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 1 juli 2022

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 2 juni 2022 voorgelegd aan de Minister van Justitie en Veiligheid. Bij brief van 29 juni 2022 zijn ze door de Minister van Justitie en Veiligheid beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Van Meenen

De adjunct-griffier van de commissie, Burger

1

Wat is de dekking van de budgettaire middelen voor o.a. de noodopvangplekken en verstrekkingen aan Oekraïense ontheemden?

De kosten van de opvang van Oekraïense ontheemden worden gedekt uit de generale middelen. Deze zijn met deze ISB toegevoegd aan de begroting van JenV.

2

Onder welke omstandigheden kunnen kosten voor asielopvang ten laste worden gebracht van het Official Development Assistance (ODA)-budget? Voldoet de opvang van Oekraïense ontheemden aan de voorwaarden de daarmee samenhangende kosten ten laste van het ODA-budget te brengen? :

Wat betreft de reguliere ODA-asieltoerekening:

Alleen de kosten van eerstejaarsopvang en een aantal aan de opvang gerelateerde kosten worden toegerekend aan ODA, dit betreft de kosten van COA, Nidos, scholing van kinderen, een groot deel van de kosten van rechtsbijstand, een groot deel van de kosten van de tolken bij IND en de inzet van VWN.

Daarbij geldt dat alleen de kosten de eerstejaarsopvang van asielzoekers uit DAC landen mogen worden toegerekend als deze voldoen aan de eisen die de OESO daaraan stelt.

Wat betreft de opvang van Oekraïners in Nederland:

De OESO/DAC kwalificeert de eerstejaarsopvang van Oekraïense vluchtelingen in principe als ODA aangezien het vluchtelingen uit een DAC-land betreffen. Hiervoor gelden ook dezelfde voorwaarden die de OESO stelt aan asielzoekers, zie antwoord op vraag 1. Zo kwalificeert OESO/DAC bijvoorbeeld de kosten in het kader van integratie niet als ODA. Uiteindelijk beslist het kabinet of dergelijke uitgaven ook daadwerkelijk uit het ODA-budget worden bekostigd.

3

Welk gedeelte van het ODA-budget wordt momenteel aangewend voor de eerstejaars opvang van asielzoekers?

De reguliere asieltoerekening eerstejaarsopvang betreft in 2022 (bij eerste suppletoire begroting) 9,7% van het totale ODA-budget. Dit percentage is exclusief de bijdrage van ODA (EUR 150 miljoen) voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

4

Kan worden voorzien in een overzicht welke kosten het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maakt inzake Oekraïense ontheemden? Hoe wordt voorzien in de budgettaire gevolgen voor het COA bij de opvang en begeleiding van Oekraïense ontheemden?

Het Centraal Orgaan Asielzoekers maakt inzake de opvang van ontheemde Oekraïners geen kosten, omdat de opvang van ontheemden uit Oekraïne niet door COA maar de gemeenten geschiedt. Vandaar dat er met deze ISB ook geen budgettaire middelen voor COA komen.

5

Welke overwegingen liggen ten grondslag aan de beslissing in de incidentele suppletoire begroting(en) het COA niet extra budget toe te kennen?

Het COA krijgt geen extra budget in deze incidentele begroting, omdat het COA niet betrokken is bij de opvang van Oekraïners.

6

Kan worden voorzien in een overzicht per gemeente van respectievelijk het aantal opvangplaatsen voor Oekraïense ontheemden, asielzoekers en statushouders inclusief, indien van toepassing, de mate waarin aan deze taakstellingen wordt voldaan?

Op 27-5-2022 stonden er 40.800 personen bij het COA in de systemen geregistreerd. De onderverdeling per gemeente en soort opvang is bijgevoegd in de eerste tabel onder het antwoord van de laatste vraag (vraag 13). Door alle actuele verplaatsingen naar verschillen locaties kunnen aantallen afwijken per peilmoment. (Bron: COA, aantallen afgerond op 10-tallen. Aantallen kleiner dan 5 zijn aangegeven als <5).

Daarnaast werden op 3-6-2022 40.552 Oekraïense ontheemden opgevangen. Dit betreft zowel Crisis Noodopvang (CNO) als de «gewone» Noodopvang (NO). De onderverdeling per veiligheidsregio is bijgevoegd in tweede tabel onder het antwoord van de laatste vraag (vraag 13).

Op 1 juni 2022 bedroeg de achterstand voor de taakstelling huisvesting vergunninghouders 3.828 personen.

Voor een onderverdeling per gemeente verwijs ik u naar onderstaande website:

Overzicht huisvesting vergunninghouders 1 juni 2022 | Publicatie | rijksoverheid.nl

7

Kunt u de recente Meerjaren Productie Prognose naar de Kamer sturen?

Binnenkort ontvangt uw Kamer een brief welke ingaat op de actuele situatie in de asielketen ten opzichte van de verwachtingen vanuit de recente Meerjaren Productie Prognose. Tegelijkertijd wordt de reactie gedeeld op schriftelijke Kamervragen1 die de regering heeft ontvangen van het lid Podt (D66) over hoe de prognoses voor de asielopvang in de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen. In beide stukken zal de regering uitgebreid ingaan op het totstandkomingsproces van de meerjarige productie prognose (MPP). De verdere openbaarstelling van de MPP wordt uitgewerkt, zoals toegezegd in de brief2 die met uw Kamer is gedeeld over de uitkomst daarvan wordt de Kamer vervolgens geïnformeerd.

8

Kun u een overzicht geven van alle locaties die (zullen) worden gebruikt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen?

Het overzicht houden op de locaties die (zullen) worden gebruikt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen is een taak van gemeenten, gecoördineerd door de Veiligheidsregio’s. Op Rijksniveau wordt gestuurd op het totale aantal plekken in Noodopvang, Crisis Noodopvang en (het ontwikkelen van) semi-permanente opvang. Op 3-6-2022 waren er 48.167 gerealiseerde plekken in de noodopvang en 2.424 plekken in de crisis noodopvang. Zie voor een uitsplitsing van aantal plekken naar Veiligheidsregio wordt u verwezen naar de tweede tabel onder het antwoord op de laatste vraag (vraag 13).

9

In hoeveel gevallen zijn de locaties die gebruikt worden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen ten koste gegaan van ondernemers die deze panden/ruimtes huurden? In hoeveel gevallen werden c.q. worden deze panden gebruikt als tijdelijke woonruimte door Nederlanders?

Er zijn bij mij geen gevallen bekend waarbij sprake is van opvang ten koste van ondernemers. Veelal wordt gebruik gemaakt van locaties die door ondernemers zelf beschikbaar zijn gesteld, zoals hotels, hostels en vakantieparken.

10

Kunt u een overzicht geven van andere maatregelen die in voorbereiding zijn, dan wel aan besluitvorming voorliggen, inzake de opvang van Oekraïense ontheemden?

Er wordt, ten behoeve van de opvang van ontheemden uit Oekraïne, gewerkt aan in ieder geval de volgende maatregelen.

  • De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft de zorgplicht voor Oekraïense ontheemden. Er wordt een laatste hand gelegd aan een nieuwe Regeling Medische zorg voor ontheemden uit Oekraïne (RMO), Omdat de Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA) voor hen niet van toepassing is, behalve voor Wlz-zorg met verblijf (langdurige zorg). Het uitgangspunt is dat de medische zorgkosten ten laste van de RMO komen als opvolging van de tijdelijke vergoeding die nu via de subsidieregeling medisch noodzakelijk zorg aan onverzekerden (SOV) wordt vergoed.

  • De Regeling opvang ontheemden uit Oekraïne (ROOO) is gepubliceerd op 1 maart jl. en stelt nadere regels over de opvangtaak van burgemeesters, bij activering van de artikelen 2c en 4 van de Wet verplaatsing bevolking (Wvb). Zoals in de regeling staat aangegeven wordt deze op uitvoerbaarheid geëvalueerd, wat tot eventuele wijzigingen zou kunnen leiden.

  • Het staatsnoodrecht (Wet verplaatsing bevolking, Wvb) geeft de taak voor de opvang van Oekraïense ontheemden, m.i.v. 1 april jl., aan de burgemeester. Met uw Kamer ben ik van mening dat het staatsnoodrecht niet langer in werking moet zijn dan strikt noodzakelijk. Daarom wil ik, zoals ook eerder aan uw kamer gemeld, overgaan op een andere (tijdelijke) juridische basis. Er zal via de normale wetgevingsprocedure een voorstel voor een Tijdelijke wet in procedure worden gebracht. Zodra de tijdelijke wet in werking is getreden (door publicatie in het Staatsblad) zal de werking van het staatsnoodrecht worden beëindigd.

11

Klopt het dat de totale kosten van € 887 miljoen, bij een aanname voor 50.000 ontheemden voor 6 maanden, neerkomen op € 35.480 per persoon per jaar, of € 97,20 per persoon per dag? Beschouwt u dit als een relatief hoog of laag bedrag? Hoe verhouden deze kosten zich tot de gemiddelde kosten voor de opvang van reguliere asielzoekers per persoon per dag?

De € 887 miljoen die in de ISB2 beschikbaar is gekomen voor de opvang van Oekraïense ontheemden is gebaseerd op het betalen aan de gemeenten van een normbedrag van € 100 per beschikbare plek. Ik heb geen oordeel of deze kosten hoog of laag zijn, ze zijn vergelijkbaar met de kosten die COA gemiddeld maakt bij opvang van asielzoekers in noodopvang. De gemiddelde kosten voor een reguliere asielzoeker plek is ongeveer € 65.

12

Kunt u het bedrag van € 887 miljoen voor de gemeentelijke en particuliere opvang uitsplitsen? Hoeveel wordt bijvoorbeeld besteed aan de primaire kosten van opvanglocaties (huur, gas, water en licht, etc.), personeelskosten (voor begeleiding, ondersteuning, etc.), eten en drinken, overhead en eventuele overige kosten (zorg, onderwijs etc.)?

Het bedrag van € 887 miljoen, uit de ISB2, is opgebouwd op basis van het normbedrag van € 100 per plek per dag. Uit dit normbedrag moeten alle direct aan de opvang gerelateerde kosten worden gefinancierd. Daarbij valt te denken aan (niet limitatief):

  • Uitvoeren opvang (waaronder huurkosten)

  • Catering op de locatie

  • Eenmalige verstrekkingen

  • Uitkeringen en verstrekkingen waaronder leefgeld zoals beschreven in het staatsnoodrecht

  • Bankkosten

  • Uitvoeringskosten van het gemeentelijk apparaat inclusief het verstrekken van leefgelden met betrekking Oekraïners in opvanglocaties, registratie van plekken en bezetting etc.

  • Energie

  • Schoonmaak

  • Beveiliging

  • Inventaris (opvang)

  • Overige exploitatiekosten

  • Gebruikersexploitatiekosten

  • Administratiekosten

  • Indien van toepassing: tolkenkosten, ook met betrekking tot het vertalen van communicatiemiddelen

Er is geen specifieke opbouw van het normbedrag. Het normbedrag wordt zo nodig bijgesteld op basis van een monitoronderzoek dat binnenkort wordt uitgevoerd.

13

Hoeveel Rijksvastgoedlocaties zijn uitgekozen door gemeentes tot nu toe? Wat voor soort locaties zijn dit? Welke aanpassingen moeten er worden gedaan?

Van het aangeboden rijksvastgoed aan Veiligheidsregio’s hebben de gemeenten tot nu toe in twee ervan opvangplekken gerealiseerd: PI Overmaze en Koepelgevangenis Breda. Dit zijn beiden voormalig gevangenissen en omgebouwd tot noodopvanglocaties. Daarnaast lopen er nog gesprekken over drie locaties: twee voormalig kantoorgebouwen en één locatie met loodsen. In deze locaties dienen aanpassingen gedaan te worden zoals: verkamering (kantoorgebouwen) of plaatsen flexwoningen (loodsen), brandveiligheidsmaatregelen, klimaatinstallatie, veiligheidsmaatregelen, sanitaire voorzieningen en aanpassen entrees.

Tabel 1 (behorend bij het antwoord op vraag 6)

gemeente

Reguliere opvang

Noodopvang

Provincie Noodopvang

Crisis Noodopvang

Totaal

Achtkarspelen

<5

<5

Almelo

400

400

Almere

810

430

1.230

Alphen aan den Rijn

<5

<5

Altena

<5

<5

Amersfoort

300

300

Amstelveen

<5

<5

Amsterdam

510

1.250

160

1.920

Apeldoorn

400

160

560

Arnhem

680

170

850

Assen

980

550

1.530

Barendrecht

50

50

Beek

<5

<5

Beekdaelen

250

400

640

Beemster

<5

<5

Bergeijk

<5

<5

Berg en Dal

<5

<5

Bergen op Zoom

10

10

Berkelland

<5

<5

Beuningen

50

50

Beverwijk

<5

<5

Bloemendaal

<5

<5

Bodegraven-Reeuwijk

80

80

Borger-Odoorn

<5

<5

Borne

<5

<5

Breda

<5

<5

Capelle aan den IJssel

<5

<5

Coevorden

450

450

Cranendonck

1.370

1.370

Dantumadiel

<5

<5

De Bilt

10

10

De Fryske Marren

470

470

Delft

10

10

Delfzijl

650

650

De Marne

<5

<5

Den Helder

980

980

Deventer

630

90

730

Diemen

<5

<5

Doetinchem

<5

<5

Dordrecht

10

10

Dronten

1.020

1.020

Druten

<5

<5

Echt-Susteren

410

410

Edam-Volendam

<5

<5

Ede

<5

<5

Eemsdelta

<5

140

140

Eindhoven

20

20

Emmen

630

630

Enschede

<5

430

430

Epe

<5

<5

Ermelo

<5

<5

Geldrop-Mierlo

<5

<5

Gilze en Rijen

1.130

1.130

Goes

320

320

Gorinchem

260

260

Gouda

<5

130

130

Grave

590

590

Groningen

110

140

240

Gulpen-Wittem

<5

<5

Haarlem

<5

200

200

Haarlemmermeer

40

90

130

Hardenberg

740

740

Harderwijk

720

50

770

Heemskerk

<5

<5

Heemstede

<5

<5

Heerhugowaard

580

580

Heerlen

370

370

Heiloo

<5

<5

Hellevoetsluis

80

80

Helmond

<5

40

40

Hendrik-Ido-Ambacht

<5

<5

Hengelo (O)

250

250

Het Hogeland

<5

460

460

Heusden

<5

<5

Hilversum

<5

20

20

Hoeksche Waard

<5

360

360

Hollands Kroon

<5

<5

Hoogeveen

880

880

Horst aan de Maas

<5

<5

Houten

<5

<5

Huizen

<5

<5

IJsselstein

<5

<5

Kaag en Braassem

<5

<5

Kampen

20

90

110

Katwijk

560

560

Land van Cuijk

<5

<5

Lansingerland

50

50

Leeuwarden

10

560

570

Leiden

10

90

100

Leidschendam-Voorburg

<5

<5

Lelystad

10

10

Leudal

490

490

Leusden

10

10

Lisse

<5

<5

Maassluis

<5

70

70

Maastricht

690

10

700

Meppel

<5

90

100

Middelburg

320

170

490

Midden-Groningen

<5

<5

Moerdijk

<5

<5

Onbekend

190

190

Nijkerk

<5

<5

Nijmegen

330

60

390

Noordenveld

<5

<5

Noordoostpolder

1.000

1.000

Nunspeet

10

10

Oegstgeest

140

140

Oirschot

20

90

110

Oisterwijk

440

440

Oldebroek

10

10

Oosterhout

<5

<5

Ooststellingwerf

<5

<5

Opsterland

20

20

Oss

<5

120

120

Ouder-Amstel

<5

<5

Overbetuwe

<5

<5

Peel en Maas

<5

<5

Pijnacker-Nootdorp

<5

<5

Purmerend

<5

<5

Putten

<5

<5

Raalte

<5

<5

Reimerswaal

<5

<5

Renkum

<5

<5

Rheden

60

60

Ridderkerk

<5

90

90

Rijswijk

450

450

Roermond

<5

<5

Roosendaal

10

10

Rotterdam

30

450

480

Schagen

30

30

’s-Gravenhage

80

80

’s-Hertogenbosch

<5

270

30

300

Simpelveld

<5

<5

Sittard-Geleen

<5

<5

Smallingerland

640

640

Son en Breugel

<5

<5

Stadskanaal

450

450

Staphorst

<5

<5

Steenwijkerland

<5

<5

Súdwest Fryslân

720

720

Ter Apel (Westerwolde)

1.870

1.870

Terneuzen

<5

<5

Tiel

<5

<5

Tilburg

30

180

220

Tubbergen

10

10

Tynaarlo

260

260

Tytsjerksteradiel

620

620

Utrecht

570

300

870

Utrechtse Heuvelrug

590

590

Veenendaal

<5

<5

Veldhoven

130

130

Venray

340

340

Vijfheerenlanden

<5

<5

Vlaardingen

<5

<5

Vlissingen

350

350

Voorst

<5

<5

Waadhoeke

410

410

Waddinxveen

<5

<5

Wageningen

640

640

Weesp

<5

<5

West Betuwe

<5

<5

Westervoort

<5

<5

Wijdemeren

<5

<5

Winterswijk

470

470

Woensdrecht

10

10

Woerden

<5

<5

Zaanstad

10

590

600

Zaltbommel

<5

<5

Zandvoort

<5

<5

Zeewolde

<5

<5

Zeist

<5

610

620

Zoetermeer

490

490

Zutphen

730

730

Zwartewaterland

<5

<5

Zwijndrecht

<5

<5

Zwolle

20

20

Totaal

30.040

9.240

1.260

260

40.800

Bron: COA

Tabel 2 (behorend bij het antwoord op vraag 6 en vraag 8)

VR code

VR naam

Noodopvang

Nood opvang

Crisis Noodopvang

Crisis Noodopvang

   

# gerealiseerd

# bezet

# gerealiseerd

# bezet

VR01

Groningen

1.818

1.227

0

0

VR02

Fryslân

1.703

1.365

50

0

VR03

Drenthe

2.110

1.431

0

0

VR04

IJsselland

1.560

1.482

0

0

VR05

Twente

2.211

1.769

150

0

VR06

Noord- en Oost-Gelderland

1.850

1.571

30

11

VR07

Gelderland-Midden

1.678

1.546

50

0

VR08

Gelderland-Zuid

1.527

1.305

250

61

VR09

Utrecht

3.903

3.866

500

40

VR10

Noord-Holland-Noord

3.122

2.930

100

0

VR11

Zaanstreek-Waterland

874

673

160

66

VR12

Kennemerland

2.114

1.885

58

0

VR13

A'dam Amstelland

2.357

1.780

0

0

VR14

Gooi en Vechtstreek

1.076

1.056

0

0

VR15

Haaglanden

2.016

2.010

0

0

VR16

Hollands-Midden

2.070

1.650

150

14

VR17

Rotterdam-Rijnmond

3.066

2.778

40

21

VR18

Zuid-Holland-Zuid

1.944

1.647

133

38

VR19

Zeeland

1.546

1.016

18

0

VR20

Midden- en West-Brabant

2.384

2.019

200

0

VR21

Brabant-Noord

1.840

1.388

0

0

VR22

Brabant-Zuidoost

1.407

1.288

85

40

VR23

Limburg-Noord

1.397

1.213

150

5

VR24

Limburg-Zuid

1.158

1.041

300

47

VR25

Flevoland

1.436

1.215

0

0

TOTAAL

 

48.167

41.151

2.424

343

Bron: LCVS