Gepubliceerd: 1 november 2021
Indiener(s): Carola Schouten (viceminister-president , minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-XIV-14.html
ID: 35925-XIV-14

Nr. 14 BRIEF VAN DE LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 november 2021

Hierbij informeer ik uw Kamer over de organisatie van de Floriade 2022 en de stand van zaken over mijn bijdrage die ik daaraan lever. Daarmee geef ik invulling aan de motie van het lid Weverling c.s. (Kamerstuk 35 000 XIV, nr. 27).

De Floriade is de enige wereldexpo die Nederland rijk is en is zowel qua omvang als frequentie – het is een evenement dat eens per 10 jaar plaats vindt – voor Nederland uniek. Het initiatief en de verantwoordelijkheid voor het organiseren van de Floriade 2022 liggen bij de gemeente Almere. Mijn ministerie faciliteert het proces op onderdelen. Zo heeft het Rijk ook in 2021 geholpen om via de Nederlandse diplomatieke diensten contacten te leggen om zo deelname van landen aan de Floriade te stimuleren. Mede dankzij deze inzet hebben op 13 oktober 2021 zich 22 landen officieel aangemeld. En er zijn nog verschillende gesprekken gaande met landen die de intentie hebben uitgesproken om ook een bijdrage te leveren. De gemeente hoopt op ca. 32 deelnemende landen.

Het hoofdthema van de Floriade 2022 is Growing Green Cities, met subthema’s «Feeding, greening, healthying and energyzing the city». De Floriade wil daarmee een voorbeeld zijn voor toekomstige ontwikkeling van steden en zal een belangrijke bijdrage leveren aan het bewustwordingsproces rond duurzame oplossingen voor een goede leefbaarheid. Van over de hele wereld verzamelen zich experts die op het expoterrein van 60 hectare groene oplossingen presenteren en daarmee inspiratie leveren om groener en gezonder te leven. Middels een constructieve samenwerking tussen de gemeente Almere, de Floriade BV en het Rijk heeft de gemeente Almere ook vier innovatieve projectvoorstellen in gang gezet. Dit zijn Agro Forestry experience, Floriade Kennisprogramma, Dutch Innovation Xperience (D-IX) en Kascomplex Floriade Expo 2022.

Ik heb vorig jaar een bijdrage van maximaal € 10 miljoen beschikbaar gesteld voor de realisatie van deze projecten. Met deze financiële bijdrage, waarmee ik volledig voldaan heb aan de toezegging die ik in 2018 aan uw Kamer heb gedaan (Kamerstuk 35 000 XIV, nr. 11), worden op dit moment op het Floriadeterrein de daarvoor bedoelde gebouwen gebouwd en de programmering ingericht. De voortgang van de realisatie verloopt volgens planning.

Vanaf 14 april 2022 geeft de 7e editie van deze wereldtuinbouwtentoonstelling het podium aan alle groene grootheden uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. Ik nodig u dan ook van harte uit de Floriade te bezoeken.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten