Kamerstuk 35925-VII-92

Evaluatie subsidie Geonovum en voorhang Subsidieregeling Geonovum 2022-2027

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 19 november 2021
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-VII-92.html
ID: 35925-VII-92

Nr. 92 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 19 november 2021.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 13 januari 2021.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan 14 januari 2021. dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Bij de termijnen is rekening gehouden met de recesperiode van de Tweede Kamer.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 november 2021

Met deze brief doe ik u de evaluatie van de Tijdelijke subsidieregeling Geonovum 2017–2021 toekomen1. Dit doe ik op basis van de verplichting in artikel 4.24 van de Algemene wet bestuursrecht om de subsidies die berusten op een wettelijk voorschrift ten minste eenmaal in de vijf jaar te evalueren. Tevens leg ik het ontwerp van de Subsidieregeling Geonovum 2022–2027 30 dagen aan uw Kamer voor2. Dit ter voldoening aan artikel 4.10, zesde lid, van de Comptabiliteitswet 2016.

De afgelopen vijf jaar heeft de Stichting Geonovum subsidie gekregen op grond van de Tijdelijke subsidieregeling Geonovum 2017–2021 voor de uitvoering van het basisprogramma van Geonovum. Dit basisprogramma, waarin standaardisatie en kennisverspreiding over de geo-informatie infrastructuur centraal staan, ondersteunt het beleid van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op het terrein van de nationale geo-informatie-infrastructuur.

Uit de evaluatie blijkt dat het zeer plausibel is dat de subsidie doeltreffend is geweest: activiteiten zijn transparant en naar volle tevredenheid uitgevoerd. Positieve effecten op groei en kwaliteitsverbetering van de nationale geo-informatie-infrastructuur zijn aannemelijk en zijn bevestigd door de Programmaraad van Geonovum, hierin zijn de belangrijkste stakeholders vertegenwoordigd (o.a. het Kadaster, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

De evaluatie bevestigt ook het belang van de verbindende rol die Geonovum als netwerkorganisatie in de geowereld vervult. Geonovum staat als neutrale stichting boven de partijen, zorgt voor verbinding en samenhang, stelt organisaties in staat beter te presteren met geo-informatie en draagt daarmee bij aan de beleidsdoelstellingen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op basis van de positieve evaluatie is het voornemen het verlenen van subsidie aan Geonovum voort te zetten. Voortzetting van de uitvoering van het basisprogramma is van belang voor de continuïteit van het geo-informatiebeleid.

Bijgaande ontwerpregeling strekt ertoe voor de komende vijf jaar de grondslag te bieden voor het verlenen van subsidie aan Geonovum voor het uitvoeren van het basisprogramma. De activiteiten die worden gesubsidieerd en de criteria waaronder die subsidiëring plaatsvindt zijn hoofdzakelijk dezelfde als in de oude regeling. Het voornemen is de regeling op 1 januari 2022 in werking te laten treden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren