Kamerstuk 35925-V-82

Uitvoering van de aangenomen amendementen op de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2022

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 28 februari 2022
Indiener(s): Wopke Hoekstra (viceminister-president , minister buitenlandse zaken) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-V-82.html
ID: 35925-V-82

Nr. 82 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 februari 2022

Op 20 december 2021 verzocht de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken om informatie over de uitvoering van de aangenomen amendementen op de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2022. Deze amendementen zijn budgettair in de begroting verwerkt. Hieronder treft u per amendement de gevraagde toelichting.

Uitvoering amendement Mulder

Het amendement Agnes Mulder (Kamerstuk 35 925 V, nr. 11) vraagt het kabinet om proactief de coalitievorming op het gebied van cyber veiligheid en respons verder te versterken. Juist dat element is cruciaal voor bescherming van Nederlandse belangen tegen statelijke cyberdreigingen. Hiervoor worden voorbereidende overleggen gevoerd door de Task Force Cyber van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nadere uitwerking vindt plaats in de nieuwe internationale cyber strategie die naar verwachting in de zomer wordt afgerond. De kamer zal hierover zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd.

Uitvoering amendement Brekelmans

Op basis van het amendement Brekelmans c.s. (Kamerstuk 35 925 V, nr. 12) wordt door het kabinet gewerkt aan versterking van de Nederlandse inzet in internationaal verband op het gebied van economische veiligheid. Daartoe wordt een aantal onderzoeken uitgevoerd naar strategische afhankelijkheden. Conform de interpretatie van het amendement destijds door de Minister van Buitenlandse Zaken, zullen de onderzoeken voortbouwen op eerder en lopend onderzoek naar afhankelijkheden en ook ingaan op het nut en de noodzaak van een taskforce, in aanvulling op het werk dat nu interdepartementaal en met het postennet gebeurt.

De informatie die de onderzoeken opleveren, zal worden gebruikt om invulling te geven aan de opdracht in het coalitieakkoord om internationale coalities te vormen om in breder verband inbreuken op economische veiligheid tegen te gaan en ongewenste strategische afhankelijkheden te verminderen. De Kamer zal daarover nader worden geïnformeerd.

Uitvoering amendement Ceder

De uitvoering van het amendement Ceder c.s. (Kamerstuk 35 925 V, nr. 13) past bij de beleidsrichting die het Kabinet nastreeft. In lijn met het amendement wordt EUR 500.000 uit artikel 1 Versterkte internationale rechtsorde via het Mensenrechtenfonds voor de jaren 2022 t/m 2025 ter beschikking gesteld voor de financiering van het Protecting Belief Rapid Response Fund van Freedom House. Dit is een noodfonds van Freedom House ter bescherming en ondersteuning van slachtoffers van religieuze vervolging en van mensenrechtenverdedigers en non-gouvernementele organisaties (NGO’s) die zich inzetten voor vrijheid van religie en levensovertuiging.

Uitvoering amendement Sjoerdsma

Zoals aangegeven in de recente Kamerbrief over EU-sanctiebeleid1, is het kabinet verheugd met de steun van uw Kamer, via het amendement Sjoerdsma c.s. (Kamerstuk 35 925 V, nr. 14), voor het versterken van de sanctiecapaciteit van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hiermee beoogt Nederland bij te dragen aan de versterking van het EU buitenlandbeleid. De genoemde Kamerbrief vermeldt ook dat uw Kamer nader wordt geïnformeerd over de uitwerking van dit amendement zodra hierover meer bekend is.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra