Kamerstuk 35925-V-80

Voorhang verlenging Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 25 februari 2022
Indiener(s): Wopke Hoekstra (viceminister-president , minister buitenlandse zaken) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-V-80.html
ID: 35925-V-80

Nr. 80 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 25 februari 2022.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 6 april 2022.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 7 april 2022 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Bij de termijnen is rekening gehouden met de recesperiode van de Tweede Kamer.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 februari 2022

Mede namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bericht ik u over het volgende. De Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006 (hierna: de Subsidieregeling) vervalt met ingang van 1 juli 2022. Deze regeling vormt de grondslag voor alle subsidies die namens mij en mijn ambtgenoot voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking worden verstrekt. In de subsidiebijlage bij de begroting wordt uw Kamer daarover jaarlijks geïnformeerd (Kamerstuk 35 925 V, nr. 3). Verlenging of vervanging van een dergelijke regeling is pas mogelijk 30 dagen nadat het ontwerp met motieven omkleed aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal is overgelegd (artikel 4.10, zesde en zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016).

Subsidieverstrekking is een belangrijk instrument voor uitvoering van het buitenlands beleid en het beleid op het gebied van buitenlandse handel en is een essentieel onderdeel van het uitvoeringsinstrumentarium voor het beleid voor ontwikkelingssamenwerking. De Subsidieregeling is daarom een onmisbaar deel van de subsidieregelgeving van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is van groot belang dat ook in de periode na 1 juli 2022 de mogelijkheid blijft bestaan tot het subsidiëren van maatschappelijke initiatieven die een bijdrage leveren aan het realiseren van de beleidsdoelstellingen op het terrein van buitenlandse zaken, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Daarom vind ik het noodzakelijk om de Subsidieregeling opnieuw te verlengen met de standaardtermijn van vijf jaar. Het voorstel tot verlenging van de Subsidieregeling treft u hierbij aan1.

De Auditdienst Rijk (ADR) heeft de huidige regeling in het najaar van 2021 geëvalueerd. De ADR concludeert op basis van het uitgevoerde onderzoek dat de Subsidieregeling doeltreffend is en toereikend als juridisch kader voor de subsidiepraktijk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De resultaten van de evaluatie bieden dus steun voor continuering van de regeling.

Het evaluatierapport van 3 februari 2022 en mijn reactie op de aanbevelingen bied ik u hierbij aan2.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra