Kamerstuk 35925-V-5

Reactie op verzoek commissie over een voorgenomen bezoek aan Iran door de minister van Buitenlandse Zaken n.a.v. een twitterbericht van de Iraanse overheid

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 30 september 2021
Indiener(s): Knapen (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-V-5.html
ID: 35925-V-5

Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 september 2021

In antwoord op uw verzoek namens de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken om een brief over een voorgenomen bezoek aan Iran door de Minister van Buitenlandse Zaken n.a.v. een twitterbericht van de Iraanse overheid kan ik u het volgende mededelen.

Mijn voorganger mevrouw Sigrid Kaag had op 9 september 2021 een kort telefonisch kennismakingsgesprek met de nieuwe Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abollahian. Zij spraken over de situatie in Afghanistan en Afghaanse vluchtelingen in Iran, het belang van behoud van het nucleair akkoord (JCPOA), de COVID-19 situatie in Iran en over de bilaterale relatie. De ministers spraken van beide kanten de wens uit om in gesprek te blijven en de Iraanse Minister nodigde de Minister van Buitenlandse Zaken uit om naar Iran te komen. Ook werd de mogelijkheid van een ontmoeting in New York en marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besproken. Door het aftreden van mevrouw Sigrid Kaag is dit niet gebeurd.

Er zijn momenteel geen voornemens voor een bezoek aan Iran. Mocht ik als Minister van Buitenlandse Zaken in de toekomst Iran bezoeken, dan zal ik alle zaken aan de orde stellen die in het Nederlands belang zijn. Daarbij worden moeilijke kwesties niet uit de weg gegaan.

De Minister van Buitenlandse Zaken, H.P.M. Knapen