Kamerstuk 35925-IV-41

Reactie op verzoeken commissie over afschriften van de antwoorden op brieven over geo-blokkade binnen het Koninkrijk, over de benoemingstermijn plv. rijksvertegenwoordiger en over een project Maritime, Floating Sustainable Freshwater Plant

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 7 januari 2022
Indiener(s): Raymond Knops (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-IV-41.html
ID: 35925-IV-41

Nr. 41 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 januari 2022

Hierbij ontvangt u reacties op brieven van derden, zoals u mij in een aantal brieven heeft gevraagd.

Geo-blokkade

In bijlage 1 ontvangt u, mede namens de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, de reactie van het Ministerie van OCW aan de heer Van S. d.d. 10 augustus 2021 op zijn brief over «geo-blokkade binnen het Koninkrijk»1, zoals u verzocht in uw brief van 16 september 2021.

Benoemingstermijn (plaatsvervangend) rijksvertegenwoordiger

In de bijlagen 2 en 3 vindt u de reacties op brieven over de benoemingstermijn van de (plaatsvervangend) rijksvertegenwoordiger2, zoals u verzocht op 16 september 2021 en op 13 oktober 2021.

Interdepartementaal project Maritime, Floating Sustainable Freshwater Plant

In uw brief van 19 april 2021 heeft u mij gevraagd om een reactie op de brief van de heer L., medewerker bij het Ministerie van Defensie, over het bovengenoemde project.

Het voorstel gaat over een drijvende installatie die via de techniek van omgekeerde osmose drinkwater zou kunnen maken, gebruikmakend van zonne-energie. Deze installatie zou in geval van calamiteiten drinkwater kunnen leveren. Uit achterliggende documenten blijkt dat de initiatiefnemer ongeveer € 10 mln. nodig heeft om de bestaande technieken tot een werkend concept samen te voegen.

Op dit moment werkt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het op orde krijgen van een betrouwbare, toegankelijke en betaalbare drink- en afvalwatervoorziening in Caribisch Nederland. Dit heeft prioriteit, zowel in menskracht als in budgetten. Daarom zal het Ministerie van IenW niet investeren in de ontwikkeling van de techniek.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops