Kamerstuk 35925-IV-35

Budgettaire mutaties van de begroting Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) sinds de tweede suppletoire begroting 2021

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 13 december 2021
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-IV-35.html
ID: 35925-IV-35

Nr. 35 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 december 2021

De comptabiliteitswet schrijft voor dat alle majeure wijzigingen die na tweede suppletoire begroting zijn opgetreden uiterlijk drie dagen voor aanvang van het reces gemeld moeten worden aan beide Kamers der Staten-Generaal. Hierbij informeer ik uw Kamer over enkele zaken die bij de realisatie van de begroting 2021 raken aan het artikelniveau in de begroting Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) (Kamerstuk 35 570 IV) voor zowel de verplichtingen, de uitgaven als de ontvangsten.

De hieronder genoemde onderwerpen hebben zich voorgedaan na de besluitvorming over de Najaarsnota 2021 (Kamerstuk 35 975, nr. 1) en maken geen onderdeel uit van de tweede suppletoire begroting 2021 (Kamerstuk 35 975 IV). De begrotingswijzigingen die met de genoemde onderwerpen samenhangen zullen, als onderdeel van de realisatie van de begroting 2021, in de Slotwet 2021 worden verwerkt.

De wisselkoersmutaties worden bij Slotwet 2021 verwerkt. Over de precieze omvang van de wisselkoersmutaties en de eventuele overschrijdingen hierdoor op de diverse artikelen wordt uw Kamer dan ook bij Slotwet 2021 geïnformeerd.

Koninkrijksrelaties

Artikel 4 – Bevorderen sociaaleconomische structuur

Op artikelniveau wordt op artikel 4 geen overschrijding verwacht.

4.2 – Caribisch Nederland

Versterken bestuurs- en uitvoeringskracht (bijdrage aan medeoverheden)

Binnen bijdrage aan medeoverheden wordt een overschrijding verwacht van maximaal € 0,4 mln. Dit als gevolg van hogere uitgaven voor bijzondere uitkeringen. Hier staat onderuitputting op andere instrumenten binnen artikel 4 tegenover, waardoor dit niet leidt tot een overschrijding op artikelniveau.

Artikel 8 – Wederopbouw Bovenwindse Eilanden

Op artikelniveau wordt op artikel 8 geen overschrijding verwacht.

Diverse subsidies (subsidies)

Er wordt een overschrijding van het subsidiebudget verwacht op de regeling Diverse subsidies van maximaal 1,0 mln. Twee subsidies waren op andere financiële instrumenten voorzien, namelijk opdrachten en bijdragen internationale organisaties. Derhalve is er binnen de uitgaven op artikel 8 geen sprake van overschrijding.

Ontvangsten

Op artikel 8 zullen de ontvangsten maximaal € 1 mln. lager uitvallen dan begroot. Voor het realiseren van de ontvangsten van Korps Politie Sint Maarten is het noodzakelijk dat de verantwoording is ontvangen en goedgekeurd. Deze verantwoording is nog niet ontvangen en daardoor kunnen deze ontvangsten niet worden gerealiseerd. De uitgaven op artikel 8 zullen met gelijke omvang lager uitvallen.

Artikel 6 – Apparaat

Ontvangsten

De ontvangsten op artikel 6 vallen maximaal € 0,5 mln. lager uit dan geraamd bij de tweede suppletoire begroting 2021. Dit wordt veroorzaakt door verminderde afname van diensten bij SSO CN, waardoor de verrekeningen lager uitvallen dan eerder geraamd.

Artikel 7 – Nog onverdeeld

Wisselkoersreserve

Bij Slotwet 2021 wordt de definitieve omvang van de wisselkoersreserve vastgesteld na verrekening met de verschillende onderdelen van de KR-begroting die wisselkoersgevoelig zijn. De precieze omvang van de mutaties wordt bij Slotwet 2021 duidelijk.

BES-fonds

Er wordt geen overschrijding verwacht. De wisselkoerseffecten die op het BES-fonds zijn opgetreden worden bij Slotwet 2021 met de wisselkoersreserve vereffend.

Mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren