Kamerstuk 35925-A-4

Voortgang van het project Maaslijn

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2022

Gepubliceerd: 24 september 2021
Indiener(s): Steven van Weyenberg (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35925-A-4.html
ID: 35925-A-4

Nr. 4 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 september 2021

Op 7 juli jl. heeft mijn voorganger uw Kamer geïnformeerd over de voortgang van het project Maaslijn (Kamerstuk 35 570 A, nr. 89). Met de provincie Limburg is een financieel arrangement vormgegeven om de ramingstegenvaller te accommoderen en zijn afspraken gemaakt over een slagvaardige governance. Op 24 september vindt hierover een debat plaats in provinciale staten van Limburg. In aanloop naar dit debat heeft gedeputeerde Van Gaans in goed overleg met mij besloten om de Staten nu te informeren over een recent signaal van ProRail over de planning van het project naar aanleiding van een nog niet afgeronde «gate review». Vanwege deze afweging van de gedeputeerde en omdat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en provincie Limburg gezamenlijk opdrachtgever zijn van dit project, vind ik het van belang om uw Kamer, afwijkend van onze standaardwerkwijze, parallel ook te informeren.

Naar aanleiding van een nog lopende, voor dit soort projecten gebruikelijke interne «gate review», heeft ProRail een waarschuwing afgegeven over de haalbaarheid van de vigerende projectplanning (die ziet op ingebruikname per november 2024). Dat de planning van dit project spannend is, is geen nieuws. Wel benadrukt dit signaal opnieuw dat het van groot belang is om scherp te blijven sturen op de voortgang. Vertraging van het project is onwenselijk, gezien de nadelige effecten voor reizigers en vervoerders in het spoornetwerk in Zuidoost Nederland.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de betrokken provincies willen vasthouden aan tijdig opleveren. Ook voor ProRail is tijdige realisatie van het project topprioriteit. We houden daarom vast aan de vigerende planning. Inmiddels is echter duidelijk dat dit niet kan zonder aanvullende inspanningen vanuit ProRail. Mijn ministerie en Limburg hebben daarom ProRail gezamenlijk verzocht om een nadere onderbouwing van de planningsrisico’s, vergezeld van stevige beheers- en versnellingsmaatregelen die ingezet kunnen worden om het project binnen de gestelde termijn te realiseren. Ik verwacht deze informatie tijdig te ontvangen, zodat eventuele inzichten nog betrokken kunnen worden bij de voorziene vaststelling van het Provinciaal Inpassingsplan (begin november).

Rijk en regio onderstrepen het belang van het project Maaslijn. Vandaar blijven wij in nauw overleg met ProRail om de voortgang te bewaken en bij te sturen waar nodig. Conform de standaard werkwijze zal ik uw Kamer nader informeren wanneer de resultaten van de afgeronde gate review en de bijhorende beheers- en versnellingsmaatregelen bekend zijn.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S.P.R.A. van Weyenberg