Gepubliceerd: 1 juni 2023
Indiener(s): Aukje de Vries (staatssecretaris financiƫn) (VVD)
Onderwerpen: belasting economie financiƫn handel
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35918-15.html
ID: 35918-15

Nr. 15 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 juni 2023

Bij brief van 16 september jl. is uw Kamer geïnformeerd over de vertraging van de invoering van de Horizontale accijnsrichtlijn 2020/262 (verder: de Horizontale accijnsrichtlijn) in Nederland1. Bij brieven van 2 november 20222 en 22 december 20223 is uw Kamer vervolgens nader geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de beoogde tijdelijke oplossingen en de benodigde vervolgstappen.

In de nu voorliggende brief informeren wij uw Kamer over de werking van de tijdelijke oplossingen. Daarnaast berichten wij uw Kamer over de datum waarop de definitieve aanpassing van de systemen is afgerond.

Werking van de tijdelijke oplossingen

Een geautomatiseerde noodprocedure (convertor) voor het vervoer van goederen waarover (nog) geen accijns is voldaan.

Er is in het najaar van 2022 gewerkt aan het ontwikkelen van een convertor. Een convertor is een vertaalmachine tussen twee versies van een applicatie. Deze convertor was tijdig – vóór de deadline van 13 februari 2023 – beschikbaar. Voor het bedrijfsleven betekent de inzet van de convertor dat het administratief afhandelen van het overgrote deel van accijnsgoederenbewegingen, namelijk het vervoer van goederen waarover (nog) geen accijns is voldaan, vanaf 13 februari 2023 digitaal kon blijven plaatsvinden. Daarmee was de tijdelijke lastenverzwaring voor het bedrijfsleven beperkt.

De papieren noodprocedure voor het vervoer van goederen waar wel accijns over is voldaan.

De Horizontale accijnsrichtlijn voorziet in een noodprocedure voor situaties waarin het geautomatiseerde berichtenverkeer van EMCS4 met een verstoring te maken krijgt.

Vanaf 13 februari 2023 is deze procedure in Nederland van toepassing, maar deze is, dankzij de tijdig beschikbare convertor, beperkt gebleven tot het vervoer van goederen waar wel accijns over is voldaan – een relatief kleine stroom, namelijk minder dan 5 procent van de totale accijnsgoederenbewegingen.

Afronding aanpassing van de systemen

De convertor en de papieren procedure bieden zoals eerder vermeld een tijdelijke oplossing in de periode tussen 13 februari 2023 en het moment dat de systemen wel aangepast zijn. De verwachting was dat het aanpassen van de systemen in de periode tussen 1 juli 2023 en uiterlijk 1 oktober 2023 kon worden afgerond. Inmiddels is duidelijk dat de systemen op 14 juli 2023 zijn aangepast en in gebruik worden genomen.

Communicatie

De Douane geeft regelmatig updates over de laatste ontwikkelingen rond de aanpassing van de automatisering. De Douane zal deze week bedrijven via haar website en social-mediakanalen informeren. Bedrijven met een accijnsvergunning worden ook per brief geïnformeerd.

Conclusie

De systemen in Nederland vervangen op 14 juli 2023 de huidige (tijdelijke) papieren procedure voor het vervoer tussen lidstaten van accijnsgoederen waar al accijns over is voldaan. Op dat moment worden de tijdelijke oplossingen beëindigd.

De Staatssecretaris van Financiën, A. de Vries

De Staatssecretaris van Financiën, M.L.A. van Rij