Kamerstuk 35915-31

Inwerkingtreding Wet tot wijziging van de Faillissementswet ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (WSNP)

Dossier: Wijziging van de Faillissementswet ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen

Gepubliceerd: 26 mei 2023
Indiener(s): Franc Weerwind (minister zonder portefeuille justitie en veiligheid) (D66)
Onderwerpen: burgerlijk recht organisatie en beleid recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35915-31.html
ID: 35915-31

Nr. 31 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 mei 2023

Op 7 februari jl. is de Wet tot wijziging van de Faillissementswet ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen Wsnp aangenomen door de Eerste Kamer.1

De wetswijziging heeft onder meer tot gevolg dat een Wsnp-traject straks in principe anderhalf jaar – in plaats van de huidige drie jaar – gaat duren. Deze termijn kan door de wijziging, naast de huidige gronden die de rechter reeds heeft, ook nog worden ingekort als voorafgaand aan de indiening van het toelatingsverzoek al is afgelost door de schuldenaar. Eerder heb ik aangegeven dat het streven was om de wet zo spoedig mogelijk in werking te laten treden.2

In overleg met onder meer het landelijk overlegorgaan van rechters-commissaris in procedures betreffende faillissementen en surseances van betaling (Recofa), Bureau Wsnp van de Raad voor de Rechtsbijstand en de Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) heb ik besloten om de wet per 1 juli aanstaande in werking te laten treden, zodat deze gelijk loopt met de aanpassing van de duur van het traject van de buitengerechtelijke schuldhulpverlening.

Daarbij is nadrukkelijk gekeken of er mogelijkheden zijn om reeds lopende Wsnp-trajecten op basis van de wetswijziging te verkorten. Deze mogelijkheden zijn er helaas niet. Dit komt omdat er rekening gehouden dient te worden met dat de duur van een Wsnp-traject bij vonnis wordt bepaald. Daarnaast is bij de wetsbehandeling en specifiek deze wijziging die bij amendement is ingediend geen overgangsbepaling opgenomen. Ik ben me er van bewust dat dit voor een burger die in een lopend Wsnp-traject zit als moeilijk zal worden ervaren. Dit is mede reden geweest om de wet zo spoedig mogelijk in te voeren, zodat het aantal personen waarvoor dit geldt zo beperkt mogelijk wordt gehouden.

Het Besluit vergoeding bewindvoerder schuldsanering wordt tot slot aangepast. Een voorontwerp van het wijzigingsbesluit zal binnenkort voor internetconsultatie worden aangeboden.

Het kabinet vindt het belangrijk dat burgers met problematische schulden snel hulp krijgen. Omdat de duur van het gemeentelijk traject per 1 juli 2023 wijzigt en ik het belangrijk vind dat burgers weten waar zij aan toe zijn bij alle vormen van schuldhulp, laat ik de wetswijziging ook per 1 juli in werking treden. De uitvoering van deze grote en ingrijpende wetswijziging zal de komende tijd veel vragen van de rechtspraak, Wsnp-bewindvoerders, bureau Wsnp, gemeenten en alle publieke en private schuldeisers. Dat begrijp ik en ik ondersteun hen daar graag bij met duidelijkheid en heldere eisen.

De wetswijziging leidt tot een significantie aanpassing van de Wsnp. Bij een dergelijke wijziging is het altijd goed om de bredere context van schuldhulpverlening en het ontstaan van de Wsnp en wat daarbij allemaal komt kijken goed in beeld te houden. Onlangs heeft em. prof. N. Huls een verkenning afgerond naar de Wsnp. Zijn rapport met de titel «Verbreding van een smalle weg naar de schone lei», laat zien hoe het gemeentelijk traject en een Wsnp-traject zich tot elkaar verhouden en dat het Wsnp-traject ten onrechte niet altijd als mogelijkheid wordt gezien door betrokken schuldhulpverleners of partijen. Juist nu uw Kamer nog spreekt over de initiatiefnota van Kamerlid Kat over sneller uit de schulden lijkt het mij goed dat u ook beschikt over dit rapport. Daarom is dit rapport bij deze brief gevoegd.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind