Gepubliceerd: 11 december 2020
Indiener(s): Mahir Alkaya (SP)
Onderwerpen: economie ondernemen organisatie en beleid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35672-2.html
ID: 35672-2

Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is regels te stellen teneinde bij grote ondernemingen het delen van winst met werknemers te verplichten en werknemers als collectief mede-eigenaar te maken van grote ondernemingen;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

HOOFDSTUK 1. DE STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR

Artikel 1. Oprichting en doelstelling stichting administratiekantoor

  • 1. Indien in een onderneming in de regel ten minste 100 personen werkzaam zijn en deze in stand gehouden wordt door een naamloze of besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, is de ondernemer op verzoek van de ondernemingsraad verplicht een stichting administratiekantoor op te richten op dat als doel heeft:

    • a. het uitgeven van niet-royeerbare en niet-verhandelbare certificaten aan de in de onderneming krachtens een arbeidsovereenkomst werkzame personen, tegenover het op eigen naam ten titel van beheer verkrijgen en houden van aandelen in de vennootschap;

    • b. het beheren van de in beheer genomen aandelen in de vennootschap;

    • c. het uitoefenen van alle aan de aandelen verbonden rechten, waaronder het stemrecht;

    • d. het verrichten van alle handelingen, welke met het in dit artikel omschreven doel in verband staan, daaruit voortvloeien of daarvoor bevorderlijk kunnen zijn.

  • 2. Van het doel van de stichting is uitgesloten het vervreemden en bezwaren van de aandelen.

  • 3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld met betrekking tot het eerste en het tweede lid.

Artikel 2. Samenstelling bestuur

  • 1. Het bestuur van de stichting administratiekantoor bestaat uit vijf leden van de ondernemingsraad, die de ondernemingsraad uit haar midden aanwijst.

  • 2. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld met betrekking tot de samenstelling van het bestuur.

Artikel 3. Verstrekken van inlichtingen

  • 1. De stichting administratiekantoor verstrekt aan de in de onderneming werkzame personen desgevraagd alle inlichtingen.

  • 2. De stichting administratiekantoor geeft bij het verstrekken van inlichtingen waar nodig aan welke gegevens een vertrouwelijk karakter dragen.

Artikel 4. Overdracht archiefbescheiden bij ontbinding

Bij ontbinding van de stichting administratiekantoor wordt het beheer van en de zorg voor de archiefbescheiden van de stichting administratiekantoor door het bestuur overgedragen aan de ondernemer.

HOOFDSTUK 2. WIJZIGING BURGERLIJK WETBOEK

Artikel 5. Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek

Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 80 lid 3 wordt «artikel 99» vervangen door «de artikelen 96a0 en 99».

B

Na artikel 96 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 96a0

  • 1. In afwijking van artikel 96 geeft de naamloze vennootschap die krachtens artikel 1, eerste lid, van de Wet eerlijk delen een stichting administratiekantoor heeft opgericht, jaarlijks om niet een aantal aandelen uit aan die stichting administratiekantoor dat gelijk is aan één procent van het aantal door de vennootschap uitgegeven aandelen op de laatste dag van het voorgaande kalenderjaar.

  • 2. De jaarlijkse uitgifte bedoeld in lid 1 vindt plaats zolang de stichting administratiekantoor niet ten minste tien procent van het aantal door de vennootschap uitgegeven aandelen op de laatste dag van het voorgaande kalenderjaar bezit.

C

In artikel 96a lid 1 wordt voor de punt aan het slot ingevoegd «, en op aandelen die ingevolge artikel 96a0 aan de door de naamloze vennootschap krachtens artikel 1, eerste lid, van de Wet eerlijk delen opgerichte stichting administratiekantoor worden uitgegeven».

D

Aan artikel 98 lid 5 wordt toegevoegd «De machtiging is voorts niet vereist indien de vennootschap eigen aandelen verkrijgt om die ingevolge artikel 96a0 aan de door de naamloze vennootschap krachtens artikel 1, eerste lid, van de Wet eerlijk delen opgerichte stichting administratiekantoor over te dragen.»

E

In artikel 191 lid 2 wordt «artikel 208» vervangen door «de artikelen 206a0 en 208».

F

Na artikel 206 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 206a0

  • 1. In afwijking van artikel 206 geeft de vennootschap die krachtens artikel 1, eerste lid, van de Wet eerlijk delen een stichting administratiekantoor heeft opgericht, jaarlijks om niet een aantal aandelen uit aan die stichting administratiekantoor dat gelijk is aan één procent van het aantal door de vennootschap uitgegeven aandelen op de laatste dag van het voorgaande kalenderjaar.

  • 2. De jaarlijkse uitgifte bedoeld in lid 1 vindt plaats zolang aan de stichting administratiekantoor niet ten minste tien procent van het aantal door de vennootschap uitgegeven aandelen op de laatste dag van het voorgaande kalenderjaar bezit.

G

In artikel 206a lid 1, tweede volzin, wordt voor de punt aan het slot ingevoegd «, en op aandelen die ingevolge artikel 206a0 aan de door de vennootschap krachtens artikel 1, eerste lid, van de Wet eerlijk delen opgerichte stichting administratiekantoor worden uitgegeven».

HOOFDSTUK 3. OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN

Artikel 6. Inwerkingtreding

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.

Artikel 7. Citeertitel

Deze wet wordt aangehaald als: Wet eerlijk delen.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister voor Rechtsbescherming,