Gepubliceerd: 10 september 2021
Indiener(s): Arie Slob (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CU)
Onderwerpen: basisonderwijs onderwijs en wetenschap voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35671-26.html
ID: 35671-26
Origineel: 35671-2

Nr. 26 DERDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 10 september 2021

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel IX komt als volgt te luiden:

ARTIKEL IX. WIJZIGING WET SUBSIDIËRING LANDELIJKE ONDERWIJSONDERSTEUNENDE ACTIVITEITEN 2013

Artikel 3 van de Wet subsidiëring landelijke onderwijsondersteunende activiteiten 2013 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel a, komt te luiden:

a. adviseren aan het College voor toetsen en examens over de onderwijskundige en psychometrische kwaliteit van een toets of reeks van toetsen als bedoeld in artikel 45b, eerste lid, van de Wet op het primair onderwijs, artikel 48c, eerste lid, van de Wet op de expertisecentra en artikel 51a, eerste lid, van de Wet primair onderwijs BES, en doorstroomtoetsen als bedoeld in artikel 45b, derde lid, van de Wet op het primair onderwijs, artikel 48c, derde lid, van de Wet op de expertisecentra en artikel 51b, eerste lid, van de Wet primair onderwijs BES, op basis van het door het College voor toetsen en examens vastgestelde beoordelingskader, bedoeld in artikel 3a, eerste lid, onderdeel g, van de Wet College voor toetsen en examens, voor de erkenning en jaarlijkse toelating, bedoeld in artikel 3a, eerste lid, onderdelen a tot en met c, van de Wet College voor toetsen en examens.

2. In het derde lid wordt «artikel 11, zevende lid, van de Wet op de expertisecentra» vervangen door «artikel 48c, eerste en tweede lid, van de Wet op de expertisecentra».

B

In artikel VIII, onderdeel B, wordt in het voorgestelde artikel 3a, derde lid, «dertien» vervangen door «vijftien».

Toelichting

Deze nota van wijziging wordt gegeven mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met deze nota van wijziging wordt het voorstel van wet op twee punten aangepast. Ten eerste wordt met onderdeel A van deze nota van wijziging de verwijzing naar artikel 11, zevende lid van de Wet op de expertisecentra in artikel 3, derde lid, van de Wet subsidiëring landelijke onderwijsondersteunende activiteiten 2013 aangepast. Als gevolg van het wetsvoorstel zal artikel 11, zevende lid komen te vervallen. De inhoud van deze bepaling zal worden verplaatst naar artikel 48c, eerste lid en tweede lid, van de Wet op de expertisecentra.

Ten tweede wordt in onderdeel B de termijn waarbinnen het CvTE op aanvragen tot erkenning of vaststelling van een doorstroomtoets of een toets uit het leerling- en onderwijsvolgsysteem moet beslissen met twee weken verlengd. Het CvTE heeft aangegeven dat een verlenging van de beslistermijn noodzakelijk is om het besluitvormingsproces zorgvuldig te laten verlopen. Door de beslistermijn met twee weken te verlengen wordt het CvTE beter in staat gesteld te borgen dat ook gedurende de zomerperiode een beroep kan worden gedaan op de schaarse expertise die bij de beoordeling noodzakelijk is. Een verlenging van de beslistermijn heeft geen nadelige gevolgen voor toetsaanbieders of schoolbesturen. Schoolbesturen weten twee maanden voordat zij zich voor een doorstroomtoets moeten inschrijven welke toetsen zijn goedgekeurd.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob