Kamerstuk 35665-7

Amendement van het lid Bikker over de mogelijkheid om eisen te stellen aan het uiterlijk van alle tabaks- en aanverwante producten

Dossier: Wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet ter regeling van elektronische verhittingsapparaten voor tabaksproducten en in verband met de invoering van eisen aan het uiterlijk van sigaretten


54,7 %
45,3 %

FVD

VVD

Volt

BBB

PVV

GL

CU

SGP

PvdD

JA21

CDA

SP

D66

Groep Van Haga

BIJ1

Fractie Den Haan

DENK

PvdA


Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID BIKKER

Ontvangen 28 juni 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt «sigaretten» vervangen door «tabaksproducten en aanverwante producten».

II

In de beweegreden wordt «het uiterlijk van sigaretten» vervangen door «het uiterlijk van tabaksproducten en aanverwante producten».

III

Artikel I, onderdeel B, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt een lid» vervangen door «worden twee leden».

2. Na het voorgestelde zesde lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. Bij ministeriële regeling kunnen voorts in het belang van de volksgezondheid eisen worden gesteld aan het uiterlijk van andere tabaksproducten dan sigaretten, en aan aanverwante producten. Het zesde lid, tweede zin en onderdelen a tot en met g, is van toepassing.

IV

Artikel I, onderdeel E, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het met onderdeel 1 voorgestelde onderdeel d wordt «het uiterlijk van sigaretten» vervangen door «het uiterlijk van tabaksproducten en aanverwante producten».

2. In het met onderdeel 2 voorgestelde onderdeel d wordt «het uiterlijk van sigaretten» vervangen door «het uiterlijk van tabaksproducten en aanverwante producten».

Toelichting

Om te voorkomen dat nieuwe rokers starten met roken, is uit onderzoek gebleken dat een alomvattend verbod op reclame en promotie van tabak de tabaksconsumptie substantieel kan doen verlagen, namelijk met 7,4%. Een rook- en tabaksvrije samenleving wordt mede gerealiseerd door tabaksproducten met een neutraal uiterlijk te verkopen. Met het wetsvoorstel 35 665 wordt dit voor sigaretten geregeld. Een neutraal uiterlijk voorkomt dat marketinguitingen zich verplaatsen naar de sigaret zelf. Naast sigaretten zou dit wat de indiener betreft ook moeten kunnen gelden voor andere tabaksproducten en aanverwante producten. Met dit amendement wordt de grondslag geboden die de gelegenheid biedt dat aan deze producten eisen van dezelfde aard gesteld kunnen worden als aan sigaretten (kleuren, aanduidingen, vormgeving, vorm, etc).

Bikker