Kamerstuk 35572-86

Uitkomsten uitvoeringstoets inzake de beperking van de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2021)

Gepubliceerd: 28 mei 2021
Indiener(s): Hans Vijlbrief (staatssecretaris financiƫn) (D66)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35572-86.html
ID: 35572-86

Nr. 86 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 mei 2021

In de brief van 29 oktober 20201 is aangekondigd om bij nota van wijziging op het Belastingplan 2021 de voorgestelde wijzigingen van de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting2 bij koninklijk besluit in werking te laten treden op 1 januari 2022 op het moment dat de uitvoeringstoets gereed is. De uitvoeringstoets van deze maatregel is gereed. Zoals toegezegd3 stuur ik u hierbij de uitvoeringstoets4.

Aangezien de uitvoeringstoets van deze maatregel gereed is, zullen bij koninklijk besluit de betreffende wijzigingen van de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting met ingang van 1 januari 2022 in werking treden en voor het eerst toepassing vinden met betrekking tot boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2022.

Het eindoordeel van de in het eerste kwartaal van 2021 opgestelde uitvoeringstoets is dat de voorziene aanpassing van de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting uitvoerbaar is, mits wordt geaccepteerd dat deze maatregel leidt in eerste instantie tot een aanzienlijke beperking in de mogelijkheden voor wetgeving met automatiseringsgevolgen binnen het domein van de vennootschapsbelasting en de dividendbelasting in de komende jaren. Mogelijkheden om de benodigde ruimte te creëren om ook nieuwe wetgeving met automatiseringsgevolgen binnen dit domein in de komende jaren mogelijk te maken worden heden onderzocht en zo spoedig mogelijk geïmplementeerd.

De Staatssecretaris van Financiën, J.A. Vijlbrief