Gepubliceerd: 15 september 2020
Indiener(s): Hugo de Jonge (viceminister-president , minister volksgezondheid, welzijn en sport) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-XVI-7.html
ID: 35570-XVI-7

Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 september 2020

Inleiding

Hierbij ontvangt u de VWS-monitor september 20201. Het is de derde keer dat u deze monitor separaat ontvangt en niet langer als onderdeel van de VWS-begroting of het jaarverslag. Vanwege de wens om een integraal beeld te ontvangen is er voor gekozen om de volledige monitor separaat toe te sturen en niet enkel een uitsnede op te nemen in de desbetreffende begrotingsstukken.

Doel

Het doel van de VWS-monitor is om meer inzicht te krijgen in de staat van de volksgezondheid en zorg in Nederland. Dit gebeurt door middel van een aantal kernindicatoren die over een langere termijn een beeld geven. In de monitor zijn van zoveel mogelijk indicatoren meerdere meetwaarden opgenomen. De ontwikkeling over de langere termijn is goed te volgen doordat meerdere jaren naast elkaar zijn weergegeven. Aan deze monitor zijn geen indicatoren toegevoegd of vervallen ten opzichte van de versie die u in mei 2020 heeft ontvangen bij het VWS-jaarverslag 2019 (Kamerstuk 35 470 XVI, nr. 1).

Deze versie van de monitor, die gelijktijdig met de ontwerpbegroting 2021 van VWS verschijnt, geeft nog geen beeld van de gevolgen van corona op de staat van de volksgezondheid en zorg in Nederland. Recentelijk heeft u Kamer wel de «lessons learned COVID-19» brief ontvangen2.

Tot slot

De VWS-monitor en de opgenomen set van indicatoren bezien wij doorlopend op hun relevantie. Uiteraard nodig ik u ook van harte uit om mee te denken, zoals dat in de eerdere fase van de totstandkoming van de VWS-monitor ook is gebeurd. Tot slot zal ik voor de begrotingsbehandeling, conform mijn gedane toezegging tijdens het VSO d.d. 2 juli 2020 over het VWS-jaarverslag 2019 (Handelingen II 2019/20, nr. 91, item 66), nog met een overzicht komen met de stand van zaken van de actieprogramma’s.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge